ΑρχικήΚόσμοςΙταλία: Περαιτέρω αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 40%, ανακοινώνει ο Υπουργός Οικολογικής...

Ιταλία: Περαιτέρω αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 40%, ανακοινώνει ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης

Δημοσιεύθηκε:

 

Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης κ. Roberto Cingolani, μιλώντας σε διάσκεψη της ένωσης σωματείων CGIL στη Γένοβα, είπε χαρακτηριστικά πως “το προηγούμενο τρίμηνο ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20%, το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%”. 

Αν και η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη για τους Ιταλούς, ο Υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της επιβεβαίωσης σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, εφόσον, προσθέτει πως “αυτά τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν, έχουμε την υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε”. 

Η εν λόγω αύξηση, σύμφωνα με τον Υπ. Cingolani, προκύπτει “από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο” αλλά και “της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται”.

Όπως δημοσιεύεται στην La Repubblica “η άνευ προηγουμένου αύξηση του λογαριασμού που θα φτάσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο με την τριμηνιαία αναθεώρηση των τιμολογίων έχει μια σειρά από λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και γεωπολιτικούς.” 

Αναλύοντας λοιπόν, από την μία, η ανισότητα μεταξύ της αυξημένης ζήτησης εμπορευμάτων σε σχέση με την προσφορά, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης μετά το lockdown. Από την άλλη, η ζήτηση για υγραέριο έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα στην Ασία, η οποία προέβη στη δημιουργία stock του εν λόγω καυσίμου και που έχει ανεβάσει τις τιμές παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί κρίση στην Ευρώπη, εφόσον η Γηραιά Ήπειρος χρησιμοποιεί το ‘καθαρό’ υγραέριο ως αντικαταστάτη του ‘βρώμικου’ άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. 

Επίσης, ένα περαιτέρω στοιχείο συνδέεται με τις λεγόμενες άδειες ρύπανσης, που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που τις θέτει ως αντίποινο για την ρύπανση που προκαλούν οι εταιρείες, και που πληρώνουν με βάση την ποσότητα CO2 που εκπέμπεται. Εντέλει, το κόστος αυτό “πέφτει στις πλάτες” των καταναλωτών ως αισθητές αυξήσεις.

Η Ιταλία εξαρτάται κατά 35% από το υγραέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμα αλλά και για πολλές βιομηχανικές χρήσεις.  

Όπως υπενθυμίζει η Corriere della Sera, στις αρχές Ιουλίου εγκρίθηκε διάταγμα με το οποίο η Ιταλική Κυβέρνηση διέθεσε 1,2 δισ. Ευρώ για τη μείωση του γενικού κόστους του συστήματος για το τρίτο τρίμηνο, προκειμένου να αποφευχθούν τεράστιες αυξήσεις. Αυτό τις περιόρισε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο σε “μόνο” +9,9% για το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και +15,3% για το λογαριασμό φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, διαφορετικά οι λογαριασμοί θα είχαν διπλασιαστεί.

 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα