Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σοκ υπέστη το ιταλικό σωφρονιστικό σύστημα από το δημοσίευμα αποκλειστικού βίντεο από την ηλεκτρονική εφημερίδα Domani, το οποίο δείχνει άνδρες της σωφρονιστικής δύναμης να χτυπούν δυνατά και να προβαίνουν σε ύβρεις και φτυσίματα κατά των κρατουμένων των φυλακών ‘Φραντζέσκο Ουτσέλα’ της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε της Καζέρτα, στην Περιφέρεια της Καμπανίας. 

Τα αμοντάριστα βίντεο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα δείχνουν μια σειρά ξυλοδαρμών στη φυλακή της Καζέρτα τα οποία έλαβαν χώρα το απόγευμα της 6ης Απριλίου 2020, εν μέσω του πρώτου πανδημικού κύματος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Domani, εκείνη την ημέρα 283 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής συμμετείχαν σε ένα κυριολεκτικό “κυνήγι κρατουμένων”. Ουσιαστικά μια άγρια καταστολή εναντίον άοπλων και ανυπεράσπιστων τροφίμων, η οποία προκλήθηκε σαν ‘τιμωρητική αποστολή’ και ως απάντηση στην διαμαρτυρία της προηγούμενης ημέρας κατά των υποβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων. 

Το βίντεο, μια σειρά αποσπασμάτων από τις κάμερες ασφαλείας των φυλακών, δείχνει σκληρές σκηνές βίας, με τουλάχιστον 30 τρόφιμους να είναι γονατιστοί, με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους και γυρισμένοι με το πρόσωπο προς τον τοίχο. Ακολουθούν ξυλοδαρμοί, με χαστούκια και γκλοπ, σε πόδια και πλάτες, ενώ μερικοί τρόφιμοι σέρνονται στο πάτωμα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σαν ζώα. 

Χαρακτηριστικό της βίαιης πράξης είναι και η επίθεση σε έναν κρατούμενο σε αναπηρικό καροτσάκι, τον οποίο χτυπά σωφρονιστικός υπάλληλος άνευ λόγου και αιτίας. Η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει επίσης και την μαρτυρία του Αντόνιο, ενός κρατούμενου ο οποίος έπεσε θύμα 17 φυλάκων του καταστήματος που προέβησαν σε ξυλοδαρμό αλλά και σωματικό βιασμό με γκλοπ. «Σήμερα ανήκεις σε μένα, είμαι εγώ που διατάζω σήμερα, είμαι το Κράτος» φαίνεται να του είπε ο σωφρονιστικός υπάλληλος. Ο Αντόνιο βγήκε από την φυλακή λίγες μέρες αργότερα και κατέθεσε την ιστορία του στην Αστυνομία.

«Τα σκοτώνουμε σαν μοσχάρια», «εξημερώστε τα βόδια» – είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις στις συνομιλίες των αξιωματικών του σωφρονιστικού ιδρύματος. Σημειωτέον, στη λίστα των υπόπτων συμπεριλήφθηκε και ο διευθυντής των φυλακών Αντόνιο Φουλόνε, κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει ότι η βία να είχε την συγκάλυψη και όσων θα έπρεπε πρώτα να ελέγξουν και στη συνέχεια να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Ο απολογισμός αυτών των αποτρόπαιων πράξεων ήταν το κλείσιμο 14 κρατουμένων σε απομόνωση, μάλιστα με ψευδείς πληροφορίες και στοιχεία σύμφωνα με τον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Domani αναφέρεται πως μεταξύ των εγκλεισμένων είναι και ο Hakimi Lamine, ένας κρατούμενος που δεν έπρεπε να απομονωθεί και που εκείνες τις ημέρες δεν του χορηγήθηκαν τα φάρμακά του. Ο Lamine αυτοκτόνησε λίγο αργότερα, ύστερα από κατάποση θανατηφόρου φαρμακευτικού μείγματος. 

Οι έρευνες ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά την ‘τιμωρητική αποστολή’. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, η Εισαγγελία έπρεπε να κατασχέσει τα κινητά τηλέφωνα για να καταλάβει το μέγεθος της υπόθεσης αλλά και για να μπορέσει να βρει σχετικά στοιχεία. Ως αντίδραση, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προέβησαν σε διαμαρτυρία στη σκεπή των φυλακών εκείνη την περίοδο. 

Ο Σέρτζιο Ενέα, ο Εισαγγελέας που έχει αναλάβει τις προκαταρκτικές έρευνες, μίλησε περί “φρικτής σφαγής” και διέταξε 52 συλλήψεις και προληπτικά μέτρα για υπαλλήλους, διευθυντές αλλά και τον περιφερειακό επόπτη των φυλακών της Περιφέρειας της Καμπανίας. Συνολικά, μέχρι στιγμής ο αριθμός των υπόπτων ανέρχεται στους 117.

Η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία, εφόσον πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αστυνομικής βίας εδώ και 20 χρόνια. Χθες ο Ματέο Σαλβίνι, πιστός στη παραδοσιακή γραμμή άμυνας των ένστολων, έσπευσε να αμυνθεί τους ύποπτους για το περιστατικό, οι φωτογραφίες μερικών εκ των οποίον δημοσιεύθηκαν χθες στο εξώφυλλο της εφημερίδας Cronache di Caserta. Αντ’ αυτού, τη Δευτέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης της κας. Καρτάμπια είχε σπεύσει σε ανακοίνωση πως η ίδια και το Τμήμα Αστυνομίας Φυλακών “ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στο σώμα της σωφρονιστικής αστυνομίας, περιμένοντας μια γρήγορη διαλεύκανση των εν λόγω σοβαρών γεγονότων.” 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here