Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell παρευρέθηκε στη Ρώμη όπου και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini και τον Υπουργό Εξωτερικών, Luigi Di Maio.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Borrell στο κέντρο επιχειρήσεων Irini (‘Ειρήνη’, με βάση στη Ρώμη), ο Borrell και ο Di Maio αντάλλαξαν κάποιες απόψεις σχετικά με την Ρωσία, την Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως την Λιβύη και την Τουρκία.

Στο θέμα της Λιβύης, ο Υπουργός Di Maio δήλωσε πως ‘επικρατεί προσεκτική αισιοδοξία, με τον διπλασιασμό της προσπάθειας στήριξης της χώρας.’

‘Η Ιταλία υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη, με πλήρη εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και περίπλοκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει μια αποτελεσματική και αμερόληπτη συμβολή μέσω της επιχείρησης Irini’ υπογράμμισε ο Di Maio.

Αναφερόμενος στον ‘φάκελο Λιβύης’, ο Υπουργός τόνισε πως ‘η Ιταλία δεν θα στερήσει καμία προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη.’

Ο Di Maio επίσης μίλησε και για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δηλώνοντας πως «η Ιταλία ταυτίζεται πλήρως με τα συμπεράσματα του συμβουλίου του Δεκεμβρίου, χάρη στο οποία υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης, αναζητώντας τον διάλογο και προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα. Mε την επιφύλαξη της αντίθεσής μας σε οποιαδήποτε μονομερή πρόκληση και πρωτοβουλία εις βάρος των ευρωπαίων εταίρων μας».

Σε θέματα σχετικά με την Τουρκία επικεντρώθηκε ο Josep Borrell. «Όσον αφορά την Τουρκία, αυτή είναι μια θετική στιγμή, με μεγάλη δυναμική. Μετά τον διερευνητικό διάλογο με την Ελλάδα, θα παρουσιάσω την έκθεσή μου στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα περιγράψω τις τρέχουσες τάσεις για να προταθεί ένας τρόπος προόδου για την υλοποίηση μιας ενοτικής στάσης, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε και έτοιμοι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο Borrell έκλεισε λέγοντας πως «την επόμενη Δευτέρα θα ξανααναφερθούμε σε αυτό με τον Luigi (Di Maio), οπότε η σημερινή μας συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και θα την συζητήσουμε και με τους άλλους συναδέλφους της ΕΕ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ