Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τον Ιανουάριο είχαμε μεταφέρει το σκάνδαλο με τα περίπου 700 φέρετρα που παραμένουν άταφα και στεγασμένα σε προσωρινές εφελκυστικές δομές στο νεκροταφείο Rotoli του Palermo της Σικελίας. Ο Δήμαρχος του Palermo κ. Leoluca Orlando τότε επενέβη δυναμικά με την απομάκρυνση του σχετικού δημοτικού συμβούλου και είχε εκφραστεί θετικά σχετικά με την έκβαση του προβλήματος. 

Δυο μήνες αργότερα όμως, η κατάσταση όχι μόνο δεν βρήκε λύση, αντίθετα, βρίσκεται σε περαιτέρω επιδείνωση, με τα άταφα φέρετρα να έχουν ξεπεράσει τα 800 σε συνολικό αριθμό. Αυτό προέκυψε από βίντεο του δημοτικού συμβούλου της Lega κ. Igor Gelarda, ο οποίος και καταγγέλει το γεγονός.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις που είχαν συζητηθεί μέχρι πρότινος υπήρξε αυτή της χρήσης του παλαιού αποτεφρωτηρίου, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν νέα. Τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας του νέου αποτεφρωτηρίου, αλλά και σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις δεν φαίνονται θετικές, αφού σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Gelarda δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η σύνδεση του με το δίκτυο αποχέτευσης.

Η λύση δεν φαίνεται απλή αλλά και ούτε βραχυπρόθεσμη. Οι πολίτες που έχουν την οικονομική ευχέρεια αναγκάζονται να μεταφέρουν τα φέρετρα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλες περιφέρειες, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης του θέματος.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Palermo αντιμετωπίζει αυτή την κρίση. Η εφημερίδα Corriere della Sera τονίζει πως τα τελευταία χρόνια ο εισαγγελέας άνοιξε έξι έρευνες για την διαχείριση των νεκροταφείων, με τις σχετικές συλλήψεις και κατηγορητήρια. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως τα φέρετρα θα παραμείνουν στις προσωρινές εφελκυστικές δομές για πολύ καιρό ακόμα, ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο κίνδυνος ενός υγειονομικού κινδύνου παραμονεύει στη γωνία.  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here