Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δώσει στα κόμματα ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Tο Δημοκρατικό Κόμμα έκανε λόγο για πρόοδο και για «καρποφόρες» συνομιλίες με το Κίνημα 5 Αστέρων, στη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να σφραγίσουν συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε αναβάλει τις συνομιλίες με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι εκείνο να δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία. Το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε δηλώσει το απόγευμα της Τρίτης ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει μέχρι αύριο συμφωνία, ο Ιταλός πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αναπάντεχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Κόντε, τονίζοντας ότι «εκπροσώπησε με πυγμή την Ιταλία στην G7» και εξέφρασε την ελπίδα «να παραμείνει πρωθυπουργός».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr