Σχεδόν ίδια ποσοστά συγκεντρώνουν τα τρία μεγάλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Ιρλανδία, σύμφωνα με exit poll που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο το βράδυ.

Το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ (Fine Gael) του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ λαμβάνει το 22,4% των ψήφων, το αριστερό κόμμα Σιν Φέιν (Sinn Fein) το 22,3% και το Φιάνα Φέιλ (Fianna Feil) το 22,2%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MRBI που διενεργήθηκε για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE στατιστικό λάθος συν/πλην 1,3%, καθιστώντας αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων άρχισε σήμερα το πρωί και θα είναι μακρά, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα περίπλοκου τρόπου ψηφοφορίας.

Το Sinn Féin φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian που υπενθυμίζει ότι το κόμμα που χαρακτηρίστηκε και πολιτική πτέρυγα του IRA, ξεπερνά στα exit poll το 20% από το 13,8% στις γενικές εκλογές του 2016, αντικατοπτρίζοντας «την οργή των ψηφοφόρων, ιδίως μεταξύ των νέων, στα αυξανόμενα ενοίκια και την έλλειψη στέγης», ενώ στον απόηχο του Brexit κυριαρχεί η αίσθηση ότι η χώρα θα μείνει πίσω στην οικονομική ανάπτυξη. Στην ατζέντα του κόμματος η ενοποίηση με τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η επικεφαλής του κόμματος, Mary Lou McDonald, υπόσχεται να δώσει τέλος στον δικομματισμό των Fine Gael και Fianna Fáil, που εναλλάσσονται στην εξουσία για έναν αιώνα.

Σχετική είδηση:Boυλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here