Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του ιρανικού και του βρετανικού πολεμικού ναυτικού φαίνεται ότι σημειώθηκε χθες, Τετάρτη 10 Ιουλίου, όταν τα ιρανικά σκάφη επιχείρησαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο στενό του Ορμούζ.

Η επιχείρηση δεν είχε αποτέλεσμα, διότι τα ιρανικά σκάφη απωθήθηκαν από φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο British Heritage, που έπλεε στην περιοχή του στενού του Χορμούζ, να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, το επεισόδιο κατέγραψε σε βίντεο αμερικανικό αεροσκάφος.

Το επεισόδιο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose, που συνόδευε το δεξαμενόπλοιο, έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα αυτά να απομακρυνθούν.

Διαψεύδει το Ιράν
Η Τεχεράνη πάντως διαψεύδει το γεγονός, με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβέντ Ζαρίφ να δηλώνει ότι «απ’ ό,τι φαίνεται το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία».

Επίσης, οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ, με ανακοίνωσή τους να τονίζει ότι «τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει υπάρξει κανένα επεισόδιο με ξένα πλοία, περιλαμβανομένων βρετανικών».

Διαρκής κλιμάκωση
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται έπειτα από τις προειδοποιήσεις από το Ιράν για αντίποινα μετά τη σύλληψη του ιρανικού τάνκερ Grace 1 στο στενό του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

Η Τεχεράνη είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή «πράξη πειρατείας». Μόλις χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, είχε επαναλάβει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τις απειλές προς τη Βρετανία, λέγοντας:

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα».

Οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Grace 1 συνελήφθη διότι υπάρχουν υποψίες πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση διεθνών κυρώσεων.

Το νέο αυτό επεισόδιο στον Περσικό Κόλπο εντάσσεται στην κλιμακούμενη ένταση που επικρατεί μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αφότου η Ουάσιγκτον έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τεχεράνης, με νέες κυρώσεις.

Το Ιράν αντέδρασε με ενέργειες που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αυξάνοντας το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου.

 

 

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − eight =