Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι αρχικές ενέργειες της Ένωσης επικεντρώθηκαν στην υποδοχή των Ουκρανών στα σύνορα και στην ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex, της Europol και της υπηρεσίας ασύλου. «Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατίθενται επαρκείς πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια σειρά δράσεων, εξήγησε, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, της στέγασης και της υγείας, «δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες που ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ουκρανίας. Ο Σέφκοβιτς είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ήδη υπάρχον ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων, ύψους 10 δισεκ. ευρώ, που θα τις βοηθήσει να στηρίξουν τους εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ