Με ραγδαίο ρυθμό εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας.

Ένας ασθενής πέθανε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Επίθεση εναντίον του CNN και των Δημοκρατικών εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ με αναρτήσεις του στο Twitter, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ως κάτι για το οποίο ευθύνεται ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι οι δικές του έγκαιρες παρεμβάσεις (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει) έδωσαν στη χώρα «το προβάδισμα» στη μάχη με τον ιό.

«Ώστε λοιπόν ο κορωνοϊος, ο οποίος ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, αλλά με πολύ αργό ρυθμό στις ΗΠΑ επειδή ο πρόεδρος Τραμπ έκλεισε τα σύνορά μας και ανέστειλε πτήσεις ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, φέρεται, σύμφωνα με τους άπρακτους Δημοκρατικούς, να αποτελεί ευθύνη του “Τραμπ”», γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αύξησε σε πολύ υψηλό το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 -όπως “βαφτίστηκε” ο κορωνοϊός- σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως», στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε.

Σε έκθεσή που εκδόθηκε ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα. «Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση.

 

 

 

ellada.press