Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν ακόμη επιφέρει την επιθυμητή πρόοδο και κάλεσε τις χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο Κίεβο να το πράξουν ώστε η στάση της Ουκρανίας να γίνει πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν έχει ακόμη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, ώστε να υπάρξει βάση για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου απέχει πολύ από το να είναι η επιθυμητή. «Για να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι απαραίτητη μια συμφωνία για τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αλλά μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ακόμα χάσμα», είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρώτα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες, δηλαδή να γίνουν συνομιλίες και να συμφωνηθούν τα αποτελέσματα, πριν συζητηθεί η συνάντηση των δύο προέδρων». Είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός κατά τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

«Είναι γεγονός ότι οι εθνικιστικές μονάδες της Ουκρανίας χρησιμοποιούν κάθε αναστολή της επιχείρησης, για να ανασυνταχθούν προκειμένου να συνεχίσουν τις επιθέσεις στον ρωσικό στρατό», δήλωσε εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά παραβίασε την ανακωχή σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που, όπως υποστηρίζει, είναι μια περίσταση που «περιπλέκει τη διαδικασία». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης «απόλυτα ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τις πολιορκημένες πόλεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε επίσης ότι η Μόσχα θα αντιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες άλλων χωρών να παρέμβουν στην “ειδική στρατιωτική επιχείρησητης Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ