Βίντεο, καθώς και τρία ηχητικά από νέο ρεπορτάζ έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera, με αναφορά και στην Κύπρο. Αυτή τη φορά, το ρεπορτάζ σχετίζεται με αγοραπωλησία βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων από ξένους επενδυτές και φέρει το όνομα «The Men Who Sell Football».

Στο εν λόγω ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην Κύπρο και τους τρόπους έκδοσης υπηκοότητας. Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία σε Κύπριο υπουργό που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένος Ρώσος, ο οποίος επιθυμούσε να εκδώσει κυπριακό διαβατήριο θα έβγαινε από την «κόκκινη» λίστα. Το όνομα του υπουργού δεν αναφέρεται. Επιπρόσθετα, στο βίντεο γίνεται λόγος για τον μεσολαβητή Τony Kay ο οποίος είχε εμπλοκή στο προηγούμενο βίντεο και στον Χριστάκη Τζιοβάνη, ο οποίος αναφέρει πως υπάρχει τρόπος να βοηθήσουν να λάβει υπηκοότητα.

Την ίδια ώρα, νέο δημοσίευμα για τις σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz από το OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) είδε το φως της δημοσιότητας. Η ιστοσελίδα που ασχολείται με τα θέματα διαφθοράς, παρουσιάζει φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα της έπαυλης την οποία φέρεται ο Σαουδάραβας να αγόρασε κοντά στην προεδρική κατοικία στη Λεμεσό.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις συζητήσεις που υπήρξαν στην Κύπρο αναφορικά με τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη με το τζετ του συγκεκριμένου επενδυτή στις Σεϋχέλλες, τη σχετική έρευνα του Γενικού Ελεγκτή καθώς και στις συζητήσεις που έγιναν στο κοινοβούλιο.

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το δίκτυα OCCRP και Al Jazeera, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου.

Τα πορίσματα και των δυο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο.

Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή.

2. Τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του Al Jazeera και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί.

Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα.

‘Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα.

 

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ