spot_img
ΑρχικήΚόσμοςMillennials και γενιά Ζ στρέφονται στην αστρολογία και αυτός είναι ο λόγος

Millennials και γενιά Ζ στρέφονται στην αστρολογία και αυτός είναι ο λόγος

Δημοσιεύθηκε:

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1996 και για εκείνη, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ημερομηνία γέννησής της. Είναι η ημερομηνία που καθορίζει κομμάτια της προσωπικότητάς της, τα πάθη της, τα ρομαντικά της ενδιαφέροντα και, σε κάποιο βαθμό, τις αποφάσεις της ζωής της.

Όπως και άλλοι που προσυπογράφουν την αστρολογία, η Κέιλαν Λαρόκ πιστεύει ακράδαντα ότι τα ουράνια αντικείμενα έχουν άμεση επίδραση στην ανθρώπινη ζωή. Η μάθηση για την αστρολογία, λέει, έχει ενισχύσει την αυτογνωσία της και έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με τους άλλους. Ξέρει με ποιον είναι κοσμικά συμβατή – και, αντίθετα, με ποιον δεν είναι.

«Δεν θα ξαναβρεθώ με έναν Ιχθύ», λέει μισοαστειευόμενη.

Η αστρολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενδοσκόπησης «για ανθρώπους που θέλουν να εμβαθύνουν στον εαυτό τους», λέει η 27χρονη Λαρόκ, καθηγήτρια γυμνασίου και εκπαιδεύτρια γιόγκα με έδρα τη Βοστώνη. «Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως άνθρωποι είναι να μάθουμε για τον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε».

Η Λαρόκ δεν είναι η μόνη που στρέφεται στην αστρολογία ως μέσο αυτοβελτίωσης, ενδοσκόπησης και προσωπικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, o τομέας της αστρολογίας πλέον ανθεί στις ΗΠΑ, με τις νεότερες γενιές να κατακλύζουν τις αμέτρητες ιστοσελίδες και πλατφόρμες που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για την Αστρολογία.

Αυτές περιλαμβάνουν την εξατομικευμένη αστρολογία, μαζί με εφαρμογές γνωριμιών με επίκεντρο τον ζωδιακό κύκλο, δεκάδες podcast αστρολογίας, βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και μυριάδες λογαριασμούς αστρολογικών προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο ανάδρομος Ερμής» είναι μια οικεία φράση.

Σύμφωνα με έρευνα αγοράς, η παγκόσμια βιομηχανία αστρολογίας αποτιμήθηκε σε 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σημαντικά αυξημένη από τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Μέχρι το 2031, αναμένεται να αυξηθεί στα 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αστρολόγοι λένε ότι το πεδίο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα για διάφορους λόγους, ο πιο σημαντικός από τους οποίους είναι η καλύτερη προσβασιμότητα μέσω της τεχνολογίας. Ακολουθεί η πανδημία και η επικίνδυνη κρίση ψυχικής υγείας που προκάλεσε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έλκονται από μαντικές πρακτικές σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας.

«Σίγουρα την τελευταία δεκαετία υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, αλλά ακόμη περισσότερο μετά την πανδημία», δήλωσε η Τρέισι Λ. Ρότζερς, αστρολόγος και life coach με έδρα τη Φιλαδέλφεια. «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν μια καθοδήγηση για το πώς να πλοηγηθούν εκείνες τις στιγμές».

Δεν βλέπουν όλοι την αυξανόμενη προβολή της αστρολογίας ως θετική εξέλιξη. Αν και η εταιρεία ερευνών αγοράς YouGov διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των Αμερικανών ισχυρίζεται ότι πιστεύει σε αυτήν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αστρολογία. Μερικοί ειδικοί λένε ότι, ενώ το να βρίσκεις χαρά και ικανοποίηση στην ανάγνωση υλικών αστρολογίας είναι ένα πράγμα, το να βασίζεις σημαντικές αποφάσεις ζωής εξ ολοκλήρου σε ψευδο-επιστήμη είναι επικίνδυνο.

Για τη Λαρόκ, η ενσωμάτωση της αστρολογίας στη ζωή της δεν σημαίνει να εφαρμόζει κατά γράμμα ό,τι διαβάζει στο ωροσκόπιό της. Δεν βλέπει την αστρολογία ως μια ενιαία ιδεολογία, αλλά μια προσαρμόσιμη ιδεολογία. «Εσείς επιλέγετε ποια απήχηση θα έχει σε εσάς και ποια όχι», λέει.

Η Λαρόκ που είναι Αιγόκερως, άρχισε να ασχολείται με την αστρολογία πριν από επτά χρόνια μετά από έναν άσχημο χωρισμό με έναν Ιχθύ, κάτι που τώρα δεν της προκαλεί έκπληξη. Τώρα, θα χρειαζόταν κάτι πολύ πειστικό για να εμπλακεί με έναν πιθανό σύντροφο αυτού του ζωδίου.

Η Ρότζερς αναφέρει πως, όπως η Λαρόκ, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αστρολογία για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ή να κάποια αλλαγή.

«Όντας οπλισμένος με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση της επιστημονικής κοινότητας

Η αστρολογία ασκείται από την 3η χιλιετία π.Χ. και έχει υποστεί κύματα δημοτικότητας επί αιώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τις αρχές του 1700, η  αστρολογία – η οποία κάποτε ήταν συνδεδεμένη με την αστρονομία, τη μελέτη των ουράνιων αντικειμένων – έχει απορριφθεί ευρέως από την επιστημονική κοινότητα.

«Υπήρξε ένας χωρισμός μεταξύ αστρολογίας και αστρονομίας», είπε ο Στην Όντενγουολντ, αστρονόμος και διευθυντής ανάπτυξης πόρων στη NASA. «Η αστρολογία δεν λειτουργεί στατιστικά. Η υπόθεση είναι λάθος. η φυσική κάνει λάθος».

Η αστρολογία υποστηρίζει ότι ο καθένας έχει ένα ζώδιο του ήλιου, ένα ζώδιο της σελήνης και ένα ζώδιο που ανατέλλει – που συνήθως ονομάζεται “Big 3” – το καθένα από τα οποία λέει κάτι διαφορετικό για ένα άτομο. Το ζώδιο του ήλιου ενσαρκώνει την ουσία της προσωπικότητας ενός ατόμου, το ζώδιο της σελήνης υποδηλώνει τη συναισθηματική του συμπεριφορά και το ζώδιο που ανατέλλει αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Οι αστρολόγοι διαβάζουν τον μοναδικό γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου και ερμηνεύουν πώς οι ουράνιες μετατοπίσεις μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους.

Ενώ ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της εποχής γέννησης και της προσωπικότητας, οι αστρολογικές παραδόσεις είναι εντελώς αβάσιμες, σύμφωνα με εκείνον.

«Είναι ένα πράγμα να γνωρίζουμε τις θέσεις των πλανητών σε σχέση με τα αστέρια, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι να ερμηνεύουμε τι σημαίνει αυτό από την άποψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς», λέει ο Όντενγουολντ. «Δεν υπάρχει στατιστική σχέση μεταξύ αυτών των δύο».

Ωστόσο, περισσότεροι Αμερικανοί γνωρίζουν το ζώδιό τους παρά τον τύπο αίματός τους, και ομοίως, περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί ελέγχουν τα ωροσκόπια τους καθημερινά.

Για τον  Όντενγουολντ ο κίνδυνος έγκειται στην εξάρτηση των ατόμων από την αστρολογία για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Η Λορίν Κέισελ- καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης και ιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge – συμφωνεί ότι η ανάπτυξη υπερβολικής εξάρτησης από την αστρολογία είναι επικίνδυνη, ωστόσο λέει «αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αστρολογία ως εργαλείο για να βγάλουν νόημα στη ζωή τους, τότε είναι καλό γι’ αυτούς», με την προϋπόθεση ότι δεν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στη διαδικασία.

Η Κέισελ έχει μελετήσει την επικράτηση της αστρολογίας σε όλη την ιστορία, σημειώνοντας ότι το πεδίο μειώθηκε εν μέσω της Επιστημονικής Επανάστασης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, όταν δόθηκε έμφαση στον ορθολογισμό.

«Ορισμένες από τις εξηγήσεις για το γιατί η αστρολογία βρίσκεται σε άνοδο τώρα συνδέονται βαθιά με τον σκεπτικισμό για την επιστήμη και την ατομική σκέψη», επεσήμανε.

«Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την αστρολογία, για να καταλάβουμε πώς ζουν οι άνθρωποι στον κόσμο, είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν», τονίζει.

Οι νεότερες γενιές είναι πιο περίεργες για τον εαυτό τους

Η Ρότζερς, η αστρολόγος της Φιλαδέλφειας, είπε ότι από την εμπειρία της, οι millennials και η γενιά Z είναι «πιο περίεργοι για τον εαυτό τους και τη ζωή τους» και, ως εκ τούτου, είναι πιο διατεθειμένοι να σχετίζονται με την αστρολογία.

Για την Κάρολαϊν Κίνγκσλεϊ, η αστρολογία δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητάς της. Μάλλον, είναι απλά κάτι που τη βοηθά να συνδεθεί με τους άλλους. Η 38χρονη ηθοποιός που ζει στη Νέα Υόρκη, διαβάζει το ωροσκόπιό της κάθε μέρα, είτε το πρωί είτε πριν κοιμηθεί, και ο λόγος είναι απλός.

«Με κάνει να νιώθω καλά», εξηγεί. «Μοιάζει περισσότερο σαν ένας χώρος, σχεδόν σαν ένα ημερολόγιο που δεν χρειάζεται να κουβαλάω ή να γράφω μέσα. Απλά μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό μου».

Η Μίκα Ντάνιελς, μια 28χρονη φωτογράφος και παραγωγός από το Τορόντο, είναι μανιώδης με την αστρολογία από την εφηβεία της. Όπως η Κίνγκσλεϊ, δεν βασίζει τις αποφάσεις της σε αυτήν, αλλά τη βοηθάει να επεξεργαστεί την πραγματικότητα.

«Αν κάτι με πιέζει στη ζωή μου ή παρατηρώ ένα μοτίβο, τότε θα επιστρέψω και θα αναφερθώ σε ολόκληρο το διάγραμμα μου και θα δω τη σύνδεση μεταξύ του τί συμβαίνει στον ουρανό και του πού βρίσκονται αυτές οι τοποθετήσεις για εμένα προσωπικά», λέει η Ντάνιελς.

Πάνω από όλα, «είναι κάτι που μου κρατά την περιέργεια», είπε. «Με κρατάει σε μια προοδευτική τροχιά».

Ίσως αυτό είναι το θέμα. Ακόμα κι αν είναι περισσότερο φαντασία παρά πραγματικότητα, η αστρολογία εξακολουθεί να χρησιμεύει ως εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη — δηλαδή για όσους επιλέγουν να πιστέψουν σε αυτήν.

«Η αστρολογία είναι η γλώσσα των άστρων και η αστρονομία είναι η επιστήμη», λέει η Ντάνιελς. «Το αν θέλετε να μάθετε τη γλώσσα, εξαρτάται από εσάς».

Οι περισσότεροι καταξιωμένοι αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι η αστρολογία δεν έχει να κάνει με προβλέψεις και «μελλούμενα», αλλά με ευνοϊκές ή μη τάσεις που ο καθένας μπορεί να λάβει υπόψη του ή όχι. Πάντα, και πάνω απ’ όλα, υπάρχει ελεύθερη βούληση.

Πολλοί μάλιστα παρομοιάζουν την αστρολογία με την μετεωρολογία, που σου λέει υπάρχει μικρή ή μεγάλη πιθανότητα βροχόπτωσης. Το αν αποφασίσεις βγαίνοντας να πάρεις μαζί σου μια ομπρέλα, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

 

 

Με πληροφορίες από Washington Post

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ – zougla.gr

 

Τελευταία νέα

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα. 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του ΣπύρουΡιζόπουλου στην Άρτα. Η εκδήλωση...

Συνέντευξη του Θωμά Ρίζου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – Τόπος να Ζεις»

Μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε το Artinos.gr με τον Θωμά Ρίζο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος: Η Ήπειρος μπορεί να χωρέσει τα όνειρα όλων μας

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε Κοινό των Ηπειρωτών με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Για να...

Συνάντηση Δημάρχου Πάργας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές Ashud Ahmed και τον Md Khaled πληρεξούσιο ΥπουργόΣυνάντηση Δημάρχου Πάργας 

Με πρωτοβουλία του  Δήμαρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά πραγματοποιήθηκε στην Πάργα συνάντηση  με τον Πρέσβη της Λαϊκής...

Περισσότερα