Στα ύψη βρίσκεται εκ νέου η ένταση, στη σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ, εξαιτίας της απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην ανανεώσει την άδεια εργασίας σε πολλούς Ρώσους διπλωμάτες.

Με ανάρτηση του στην σελίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος Πρέσβης  Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει εκδώσει 22 βίζες στο προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ στα πλαίσια της αμοιβαιότητας έδωσαν μόλις μια παράταση στη Βίζα ενός διπλωμάτη (Σύμβουλος Απεσταλμένου υπουργού) της Ρωσικής Πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον Ανατόλι Αντόνοφ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το μέτρο θεωρείται ως σημαντική παραχώρηση, με την οποία η Μόσχα δεν συμφωνεί.

“Οι προσπάθειες να μας πουλήσουν άδειο αέρα δεν θα λειτουργήσει. Αναμένουμε πλέον μια εποικοδομητική προσέγγιση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίλυση των προβλημάτων των ρωσικών διπλωματικών αποστολών” σημείωσε ο Αντόνοφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν μια λίστα με τα ονόματα  24ων διπλωματών  οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 3 Σεπτεμβρίου λόγω λήξης των θεωρήσεων τους.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ σημείωσε επίσης στο RIA Novosti πως περίπου 130 υπάλληλοι ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη των οικογενειών τους, περιμένουν παράταση θεωρήσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζουν την πρακτική της απομάκρυνσης τους.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις διαφώνησε με την περιγραφή της κατάστασης από τον Αντόνοφ. Υποστήριξε  πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εισήγαγε πρόσφατα ένα όριο εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για όλους τους ξένους διπλωμάτες. Για τις περισσότερες χώρες είναι πενταετές  με δυνατότητα ανανέωσης σε μεμονωμένα αιτήματα.

 

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here