Νέα πρόκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, που εξαπέλυσε νέες απειλές με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο. Την ίδια ώρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στέλνει νέο μήνυμα αποφασιστικότητας της Ελλάδας και τονίζει ότι «η χώρα δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, αν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο».

Μιλώντας στη δεξίωση στη Λέσχη Βετεράνων ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι είναι μάταιη η προσπάθεια μετριασμού των Συνθηκών εγγυήσεων στην Κύπρο, ότι η Άγκυρα κινείται βάσει συνειδητοποιημένου σχεδίου και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ξανακάνουν ότι χρειαστεί αν χρειαστεί για να προστατέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν την δημιουργία κοινής επιτροπής για ταμείο υδρογονανθράκων και ζήτησε το δίκαιο διαμοιρασμό τους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία πάσχει από σύνδρομο περικύκλωσης και ασφυξίας στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής άπτονται των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, και προσέθεσε ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται αποφασιστική αντίδραση σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή, δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται είπε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι και η Λευκωσία έχει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας, ως προς την αντιμετώπιση των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς