Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορoναϊού:

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και με πρόωρα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times, το εμβόλιο παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στα ήπια συμπτώματα που προκαλούνται από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσον προστατεύεται ο ασθενής από το να νοσήσει βαριά. Η αισιοδοξία της εταιρείας όμως κρύβεται στο ότι το εμβόλιο δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα, αντίστοιχα με άλλων εμβολίων.

Τη Δευτέρα οι λεπτομέρειες της έρευνας
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι- σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει έναν ασθενή από το να νοσήσει βαριά ή ακόμα και να νοσηλευτεί, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό, παρότι έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της- με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός, χωρίς όμως να είναι τόσο επικίνδυνος.

Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο, Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές, με στόχο να η επόμενη γενιά εμβολίων να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο.

In.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here