Το 2019 καταρρίφθηκε το θλιβερό ρεκόρ των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό από το 1997 που άρχισαν να τηρούνται επίσημα δεδομένα για το φαινόμενο.  Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 34.582 νεκρούς και αντιστοιχεί  με 96 φόνους την ημέρα ή τέσσερις κάθε ώρα. 

Από το 2006 που ο πρόεδρος Καλδερόν στρατιωτικοποίησε το πρόβλημα της βίας των συμμοριών η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία. Έκτοτε, σχεδόν 275.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματεία του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Ασφάλειας, που πάντως δεν διευκρινίσει πόσοι εξ αυτών έπεσαν θύματα ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ,πως η βία θα μειωθεί, χάρη στον αγώνα της κυβέρνησής του εναντίον της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και της μείωσης της καταφυγής στη βία έναντι των κακοποιών, η αύξηση των ανθρωποκτονιών 2,5% σε ετήσια βάση είναι γεγονός.

Αρκετοί στην αντιπολίτευση και στον επιχειρηματικό κόσμο εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος, ειδικά έπειτα από δύο μείζονες κρίσεις τους τελευταίους μήνες.

Οι επικριτές της κυβέρνησης του Ομπραδόρ κατήγγειλαν πως έκανε το κράτος να μοιάζει ενδοτικό έναντι των κακοποιών όταν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν ελεύθερο έναν γιο του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν Λοέρα — του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών που έχει εκδοθεί και φυλακιστεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, που έχει περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει να χρησιμοποιούνται ιδιωτικές επικοινωνίες ως τεκμήρια σε ποινικές υποθέσεις και να μειώσει τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων έκδοσης υπόπτων σε υποθέσεις ποινικής φύσης. Στην πλειονότητά τους, τα αιτήματα έκδοσης υποβάλλονται από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,-AFP, Reuters

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here