Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Αναταραχή στο οικονομικό σκηνικό της Τουρκίας προκάλεσε άλλη μια κίνηση του προέδρου Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας απομακρύνθηκε αιφνίδια από τη θέση του, ο ένας από τους τέσσερεις υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο Ογουζχάν Ομπάς.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, σήμερα το πρωί και αναφέρει ότι αντικαταστάθηκε από τον Σεμίχ Τουμέν, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός και ήταν ως τώρα σύμβουλος του Ερντογάν για οικονομικά θέματα.

Σημειώνουμε ότι πριν από δύο μήνες ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγμπάλ δυο ημέρες αφού ο επιτυχημένος Αγμπάλ είχε αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση για τον μήνα Απρίλιο δείχνει ότι το ποσοστό υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος έφτασε στο χαμηλότερο όλων των εποχών κυρίως λόγω της κακοδιαχείρισης της οικονομίας. Η κρίσιμη στιγμή που οι Τούρκοι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το κόμμα του Ερντογάν, λένε οι δημοσκόποι, ήταν η στιγμή της αποπομπής του Αχμπάλ από την Κεντρική Τράπεζα. Από τότε η λίρα έχει χάσει άλλο 13% της αξίας της ενώ η υποστήριξη στο AKP είναι μόνο 27% το χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του κόμματος.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here