Κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία, μέσα σ’ ένα κλίμα πόλωσης και αβεβαιότητας, που επιβαρύνεται και από την πανδημία. Τα κρούσματα Covid 19 ήταν, άλλωστε, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Ράμα για να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όποιον εισέρχεται στη Αλβανία από την Ελλάδα και τη Β.Μακεδονία, γεγονός που θα αποτρέψει πολλούς Αλβανούς πολίτες να μεταβούν για να ψηφίσουν, ειδικά από τη χώρα μας.  

Τα τελευταία χρόνια η Αλβανία βιώνει μια τεταμένη πολιτική κρίση, με μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης να απέχει από το κοινοβούλιο και να έχει μποϊκοτάρει τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Η εμπρηστική ρητορική, αλλά ορισμένες φορές και τα βίαια επεισόδια είναι παρόντα όλα τα τελευταία χρόνια στη πολιτική ζωή της Αλβανίας, η οποία, άλλωστε σχεδόν ποτέ δεν ήταν ομαλή τα 20 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού. 

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα  διεκδικεί, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αξιώσεις την επανεκλογή του για τρίτη συνεχή φορά. Αν αυτό συμβεί θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην μετακομμουνιστική Αλβανία.  Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην γειτονική χώρα κρίνονται ως αμφιβόλου επάρκειας και αξιοπιστίας και γι’ αυτό αρκετοί αναλυτές θεωρούν αμφίρροπο το αποτέλεσμα. 

Από πλευράς πολιτικού σκηνικού, ο Ράμα έχει απέναντί του τη συμμαχία που δημιούργησε το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα με μια σειρά από μικρά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το «Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΚΕΑΔ), που είναι το κυριότερο που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα.  Μια δεύτερη συσπείρωση αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχει δημιουργηθεί με πυρήνα το κεντροαριστερό LSI, όπου ηγείται η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ  Μέτα. Να σημειωθεί ότι ο Μέτα, από στενός συνεργάτης του Ράμα τα πρώτα χρόνια, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλό του. 

Το πλαίσιο που γίνονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, η σημασία τους, η ανάμειξη της Τουρκίας, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το αμφίβολο, αλλά απαραίτητο, ευρωπαϊκό μέλλον της γειτονικής χώρας, ήταν τα θέμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Βαγγέλης Ντουλές στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»  και στον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο. Ο Β.Ντουλές, είναι βουλευτής και Πρόεδρος του «Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΚΕΑΔ), που  αποτελεί τη συνέχεια της Ομόνοιας. Όπως προαναφέρεται, το ΚΕΑΔ, μετέχει στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο δε Β.Ντουλές κατεβαίνει υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στην περιφέρεια των Τιράνων. 


www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here