ΑρχικήΚόσμοςΟ πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει...

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος

Δημοσιεύθηκε:

 

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε την Πέμπτη (15/4) με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβη Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία τον συνεχάρη για τη νίκη του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εδραιωθεί η πολιτική ομαλότητα.

Ο Άλμπιν Κούρτι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ζήτησε από την Ελλάδα «να συνταχθεί με την ομάδα των χωρών εκείνων που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος».

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 κράτη – μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων είναι και 22 χώρες – μέλη της Ε.Ε. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία είναι οι πέντε χώρες της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

Ο Άλμπιν Κούρτι, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, εξήρε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Κοσόβου να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών, όπως συνέβη με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η Χρυσούλα Αλειφέρη ενημέρωσε τον Άμπιν Κούρτι για την πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα στην υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα να επισκεφθεί την Αθήνα. Αναφερόμενη στην προοπτική ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων υπογράμμισε ότι σ αυτό προσβλέπει το τρίτο οικονομικό φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Κοσόβου που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ στο Κόσοβο εδώ και μερικές ημέρες δημοσιεύουν εκτιμήσεις ξένων πολιτικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα ενδέχεται να είναι η πρώτη χώρα, από τις πέντε της Ε.Ε. οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, που μπορεί να αλλάξει στάση. Το θέμα απασχόλησε έντονα και τα ΜΜΕ στην Σερβία.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Γιώργος Διακοφωτάκης εξέδωσε επ’ αυτού ανακοίνωση όπου αναφέρεται: «Είναι ζήτημα αρχής να μην σχολιάζουμε εκτιμήσεις αναλυτών, η ελληνική θέση για την μη αναγνώριση του Κοσόβου είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη».

Βελιγράδι, του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: