Πορσπάθεια να συγκεντρωθούν περισσότερα απο 600 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν θα καταβληθεί στην σημερινή διάσκεψη, στη Γενεύη του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί για επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας απο τους Ταλιμπάν. ακομή και πριν απο αυτό το γεγονός περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρα, δηλαδή 18 εκατ. άνθρωποι, είανι εξαρτώμενοι απο ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αριθμός ωστόσο αυξάνεται λόγω της ανομβρίας και των ελλείψεων σε ρευστό και τρόφιμα, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στη διάσκεψη της Γενεύης, θα παρευρεθούν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γκουτέρες, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουρερ, καθώς και δεκάδες αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 606 εκατομμυρίων δολαρίων που αναζητούνται θα χρησιμοποιηθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) που σε έρευνα που έκανε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο βρήκε το 93% 1.600 Αφγανών να μην έχει επαρκή τρόφιμα, κυρίως επειδή δεν είχε πρόσβαση σε μετρητά για να τα αγοράσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας άλλος οργανισμός του ΟΗΕ, που απευθύνει και αυτός έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας, επιδιώκει να ενισχύσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις υγείας που κινδυνεύουν να κλείσουν μετά τη διακοπή χρηματοδότησης από δωρητές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here