ΑρχικήΚόσμοςΟΗΕ: Φόβοι για οπισθοδρόμηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έμφυλα ζητήματα

ΟΗΕ: Φόβοι για οπισθοδρόμηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έμφυλα ζητήματα

Δημοσιεύθηκε:

Ο νέος ύπατος αρμοστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι υπάρχει ένα ανησυχητικό πισωγύρισμα στην πρόοδο για τον περιορισμό της καταπάτησης δικαιωμάτων, κυρίως σε θέματα που αφορούν τα φύλα, καταδεικνύοντας τη βίαιη καταστολή από το Ιράν των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Στην πρώτη του ενημέρωση των δημοσιογράφων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τουρκ δήλωσε ότι τα δικαιώματα έχουν γίνει «πεδίο μάχης» που απειλεί να προκαλέσει παράλυση στην πρόοδο και να αποτρέψει τους πολίτες από το να εκφράζουν τα νόμιμα παράπονά τους.

Ο Τουρκ, του οποίου η προκάτοχος Μισέλ Μπατσελέτ επικρίθηκε για την μετριοπαθή της στάση απέναντι σε ορισμένες κυβερνήσεις που υπαναχωρούσαν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποσχέθηκε να μιλά ανοικτά, ιδίως «όταν νιώθουμε ότι η φωνή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Ο Τουρκ ανέλαβε επικεφαλής της αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περίοδο αναταραχής στην Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της πλέον εκτεταμένης αναταραχής στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση.

Ο Τουρκ κατέδειξε τη «νοοτροπία του δυνατού» και τις τάσεις αυταρχισμού σε μια σειρά από χώρες.

«Η καταπίεση και η αποσιώπηση της διαφωνίας είναι προφανώς ιδιαιτέρως ανησυχητική», δήλωσε ο ίδιος.

«Και έχει επίσης αντίκτυπο ιδιαίτερα στις γυναίκες, με την άνοδο του μισογυνισμού και τις σεξιστικές συμπεριφορές, τις οποίες πραγματικά ελπίζω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε. Εννοώ, ότι δεν θα έπρεπε καν να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα παραπάνω τον 21ο αιώνα».

Ο Τουρκ δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται ενότητα και πολυμέρεια για να ασχοληθεί με τις προκλήσεις, αλλά αντί αυτού καταφεύγει στην «αγελαία σκέψη».

«Και δυστυχώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται εν μέσω της δίνης αυτών των δυναμικών και έχουν γίνει πεδίο μάχης, το οποίο δεν μπορούμε να αντέξουμε και τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να αντέξουν», προσέθεσε.

«Άρα, ανησυχώ για την εμβάθυνση μιας πολιτικοποίησης που δεν είναι εποικοδομητική. Ανησυχώ για μια πόλωση και μια πόλωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην παράλυση».

 

 

zougla.gr

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: