Αναπόφευκτο ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δηλώνει απο τη φυλακή ο πρώην αντιπρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης.  Ο Οριόλ Τζουνκέρας, καταδικάσθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αναφορικά με τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η καταδίκη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Βαρκελώνη, κατά διάρκεια των διαδηλώσεων στο αεροδρόμιο της πόλης.

Στην απάντησή του από τη φυλακή στις ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Τζουνκέρας κρίνει πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον ίδιο και στους άλλους  συγκατηγορούμενούς του το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενδυναμώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας και να του εμφυσήσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Tsunami Democràtic είναι η νέα πλαταφόρμα που μόλις γεννήθηκε στην Καταλονία. Πρόκειται για μία ανώνυμη επικοινωνιακή πλαταφόρμα η οποία ως στόχο έχει να παραμείνει ενεργή έως ότου πετύχει τον στόχο της: να κινητοποιεί τον καταλανικό πληθυσμό που είναι υπέρ της απόσχισης, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δράσεις.  «Θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειαστεί» τονίζουν στο διαδίκτυο,  «έως ότου οι πολιτικοί βγουν από τη φυλακή και η Καταλονία αποκτήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Η πλαταφόρμα με server στην Ελβετία και διαχειριστές κάπου στα νησιά Αντίλλες και με σύστημα ενδοεπικοινωνίας απόλυτα σίγουρο δεν έχει ηγέτες, δεν έχει επικεφαλής και επικοινωνεί τα μηνύματά της μέσω Διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό δεν έχει και φυσικό ή νομικό πρόσωπο απέναντι στη Δικαιοσύνη. Άρα κανείς δεν μπορεί να κυνηγήσει ή να ελέγξει ένα φάντασμα.

Η πρώτη δράση την οποία προανήγγειλε αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας και την καταδίκη των 9 Καταλανών πολιτικών σε πολυετείς ποινές φυλάκισης ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου Ελ Πρατ της Βαρκελώνης. Το κάλεσμα βρήκε χιλιάδες πολίτες να ανταποκρίνονται και να κατευθύνονται πεζή προς το αεροδρόμιο που βρίσκεται εκτός πόλης. Εκεί όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν τους διαδηλωτές και τους απέτρεψαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί διαδηλωτές.
Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30, οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες.
Οι εικόνες όμως της μαζικής πορείας είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το Δημοκρατικό Τσουνάμι μιλά για ειρηνικές πορείες και διαδηλώσεις. Και από την πρώτη στιγμή υιοθέτησαν τη δράση του όλα τα καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της απόσχισης.

Το πρωί είχε ανακοινωθεί η «δράση» μέσω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το βράδυ είχε ήδη δημιουργηθεί και γιγαντωθεί η οργανωμένη «αντίδραση».

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δώρα Μακρή

 

 

 

 

www.ert.gr