Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Παρίσι καλούν το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους να αποφύγουν επιμελώς κάθε προσέγγιση «εν θερμώ» του πυραυλικού πλήγματος σε πολωνικό έδαφος.

«Να αποφευχθεί κάθε εσπευσμένη απόφαση» ζητά ο Καγκελάριος Σόλτς απευθυνόμενος στη Συμμαχία, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν από την Ινδονησία ξεκαθαρίζει πως: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή επιδίωξη για να πολεμήσουμε την Ρωσία» και συμπληρώνει πως η προσέγγιση του «θερμού επεισοδίου» με το πυραυλικό πλήγμα θα πρέπει να είναι  πολύ προσεκτική.

Λίγη ώρα πριν, περί τις 09:00 ώρα Γκρήνουιτς ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάριζε προς την G7 αλλά και το ΝΑΤΟ πως οι πύραυλοι που έπληξαν το συνοριακό χωρίο στην Πολωνία, ανήκαν στην ουκρανική αεράμυνα ρωσικής κατασκευής τύπου S300.

Στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η τροχιά των πυραύλων και το στίγμα από το σημείο εκτόξευσης, είχαν τεθεί από τα μεσάνυχτα στο μικροσκόπιο. Για κακή τύχη των απανταχού πολεμοκάπηλων ένα αεροσκάφος περιπολίας της Συμμαχίας, παρακολούθησε όλη την τροχιά των πυραύλων. Υπήρχε δηλαδή αυτόπτης μάρτυρας.

Οι τόνοι άρχισαν να πέφτουν στις πρωτεύουσες της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά δηλαδή την προειδοποιητική παρέμβαση του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή σε Fake News.

Και ενώ η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι δεν είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την επομένη της πτώσης πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία.

Είχε προηγηθεί η διορθωτική  ανάρτηση στο Twitter του Πολωνού δημοσιογράφου, ο οποίος πρώτος είχε διασπείρει την είδηση περί «πολωνικού πλήγματος», η οποία υιοθετήθηκε σχεδόν αυτόματα από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Πολωνός δημοσιογράφος  διόρθωσε την πληροφορία του μιλώντας για «συντρίμμια που προκλήθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα».

Το πρωί της Τετάρτης στα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. Τόσο ξεκάθαρη, που ο αρχηγός της CIA έσπευδε αεροπορικώς στο Κίεβο. Η παρουσία του στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν ενδεικτική της σπουδαιότητας της διαδικασίας ειρήνευσης την οποία έχουν εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα τροχοδρομήσει  η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μονίμων εκπροσώπων των χωρών μελών. Θα προέδρευε ο Γενς Γραμματέας της Συμμαχίας Γιένς Στόλτεμπεργκ.

Καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι της Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα ανέμεναν πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν μία ιδιαίτερα αυστηρή στάση προειδοποιώντας κυρίως τις πρώην ανατολικές χώρες να προσέξουν ιδιαίτερα ως προς  τον βαθμό της αντιρωσικής προκλητικότητας που υιοθετούν με μεγάλη ευκολία.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πληροφορία πως από την πρώτη στιγμή που καταγράφτηκε το πλήγμα σε πολωνικό έδαφος οι στρατιωτικοί επιτελείς σε διάφορες δομές του ΝΑΤΟ, με γνώση επί θεμάτων συλλογικής ασφάλειας, απέκλειαν κάθε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Συμμαχίας. Άλλωστε και σε επίπεδο γαλλικής ηγεσίας ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευδε να δώσει τον τόνο αποκλείοντας κάθε προοπτική σύγκρουσης με την Ρωσία.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω βρισκόταν εν εξελίξει και μία προφανής προσπάθεια της Μόσχας να εξηγήσει πώς το πλήγμα σε πολωνικό έδαφος δεν προερχόταν από ρωσικούς πυραύλους. Με συγκεκριμένες αναφορές και δημοσιοποίηση συντεταγμένων, οι Ρώσοι επιτελείς ξεκαθάριζαν πως η ελάχιστη απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, βληθέντων ουκρανικών στόχων από ρωσικούς πυραύλους, ξεπερνούσαν τα 35 χιλιόμετρα. Μία απόσταση η οποία μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν για την προέλευση του πύραυλου που έπληξε την Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ, ότι η πυραυλική έκρηξη την Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι «απίθανο» η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι ο πύραυλος που έπληξε το πολωνικό χωριό την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο άτομα, ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Guardian. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι την Τρίτη δεν είχε βάλει στόχο πουθενά εντός 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Σε ανακοίνωσή του, που μετέδωσε το Tass, το υπουργείο ανέφερε: Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów, αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως μια έκρηξη σε πολωνικό έδαφος που σημειώθηκε χθες Τρίτη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

«Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι εικόνες ή η ταυτοποίηση από ανεξάρτητη πηγή.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα πως η Βαρσοβία δεν έχει απτές αποδείξεις για το ποιος πυροδότησε τον πύραυλο που έπληξε ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους στην Ομάδα των Επτά (G7) και στο ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι δεν στοχοποίησε το Κίεβο στη διάρκεια των χθεσινών εκτεταμένων πληγμάτων. Δημοσιογράφοι του Reuters στην πόλη ανέφεραν πυραυλικά πλήγματα, μεταξύ άλλων και σε κτίρια κατοικιών, και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη χθες σε μερικές από τις πιο σφοδρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες.

Στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε την Τρίτη στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας για να τους ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, μετέβη στο Κίεβο μία ημέρα μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας, τον Σεργκέι Ναρίσκιν, την υψηλότερου επιπέδου συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπερνς μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ένα μήνυμα προειδοποίησης «για τις επιπτώσεις» που θα έχει «η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης για τη στρατηγική σταθερότητα», είχε επισημάνει τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι ο Μπερνς «δεν διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις», ούτε «συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ διευκρίνισε ότι οι Ουκρανοί είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη συνάντηση.

Ο Μπερνς στη συνέχεια μετέβη στην Ουκρανία για να ενημερώσει τον Ζελένσκι και τους Ουκρανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών για τις συζητήσεις του με τον Ναρίσκιν, καθώς και για να επαναλάβει την αμερικανική στήριξη στο Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο επικεφαλής της CIA βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη, την ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, έγινε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία. Ο Μπερνς βρισκόταν ασφαλής στην αμερικανική πρεσβεία την ώρα εκείνη και στο μεταξύ έχει φύγει από το Κίεβο.

 

 

zougla.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ