Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι στέλνει στο μέτωπο στην Ουκρανία Αφρικανούς κρατούμενους στη Ρωσία, μετά τον θάνατο ενός φοιτητή από τη Ζάμπια στη μάχη, ο οποίος εξέτιε την ποινή του σε φυλακή κοντά στη Μόσχα.

«Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν στέλνει Αφρικανούς πολίτες κρατούμενους στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατήγγειλε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Χθες η Ζάμπια ανακοίνωσε τον θάνατο ενός πολίτη της, του Λεμεχάνι Νέιθαν Νιιρέντα, «ο οποίος σκοτώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ουκρανία», ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται υπό κράτηση στη Ρωσία.

Οι αρχές της Ζάμπια επεσήμαναν ότι ζήτησαν εξηγήσεις από τη Ρωσία «για τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας πολίτης της Ζάμπιας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στη Μόσχα, μπόρεσε να στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία και να χάσει τη ζωή του».

Σε σημερινή της ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία ανέφερε ότι «εξετάζει» τις «συνθήκες» θανάτου αυτού του 23χρονου φοιτητή.

«Οι Αφρικανοί δεν θα πρέπει να πεθαίνουν για τις νοσηρές, αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Πούτιν», τόνισε ο Νικολένκο.

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, ο Εβγκένι Πριγκόζιν, κατηγορείται από την Ουκρανία ότι στέλνει στο μέτωπο χιλιάδες μαχητές που έχουν στρατολογηθεί από τις ρωσικές φυλακές, με την υπόσχεση μεγάλου μισθού και απαλλαγή από την ποινή τους.

Ο Νιιρέντα είχε κριθεί ένοχος για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ζάμπια, η οποία δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο φοιτητής αυτός καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη. Εξέτιε την ποινή του σε φυλακή μεσαίας ασφαλείας σε προάστιο της Μόσχας.

 

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ