Οκτώ στις δέκα ή 42 από τις 54 αφρικανικές χώρες δεν θα επιτύχουν τον στόχο της ανοσοποίησης του 10% των πολιτών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τουλάχιστον εννέα αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, του Μαρόκου και της Τυνησίας, έχουν μεν ήδη επιτύχει τον στόχο αυτό, τρεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ δύο θα μπορούσαν να το επιτύχουν εάν αυξήσουν τον ρυθμό ανοσοποίησης, ενώ η πλειοψηφία τους δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο.

«Η αποθήκευση εμβολίων έχει φέρει την Αφρική πίσω στην ανοσοποίηση και χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερα εμβόλια», δήλωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής, Ματσίδισο Μοέτι.

Συνολικά, έχουν ληφθεί ήδη περισσότερες από 143 εκατομμύρια δόσεις στην Αφρική, όπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι, ή μόλις το 3% του πληθυσμού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε σύγκριση, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι πλήρως εμβολιασμένο το 52% του πληθυσμού και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό φτάνει το 57%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 μειώνεται μεν ελαφρώς στην Αφρική, αλλά παραμένει επίμονα υψηλός. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Αφρική και τη Δυτική Αφρική αυξήθηκε σε σχεδόν 215.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Αυγούστου. Είκοσι πέντε χώρες, ή περισσότερο από το 45% των αφρικανικών χωρών, αναφέρουν υψηλό ή ταχέως αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Περισσότεροι από 5.500 θάνατοι αναφέρθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή ΔΕΛΤΑ από την άλλη κυκλοφορεί σε 31 αφρικανικές χώρες, ενώ οι παραλλαγές ΑΛΦΑ και ΒΗΤΑ έχουν εντοπιστεί σε 44 και 39 χώρες αντίστοιχα.

Παράλληλα η παραλλαγή C.1.2 έχει εντοπιστεί σε 114 περιπτώσεις στη Νότια Αφρική. Έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα σε τέσσερις άλλες αφρικανικές χώρες και ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων έχουν καταγραφεί διεθνώς. Αν και αυτή η νέα παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ΠΟΥ τον Ιούλιο, ο επιπολασμός της παραμένει πολύ χαμηλός.

 

 

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ