Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Παράταση του συναγερμού λόγω κορονοϊού

Να παραμείνουν σε γενικό συναγερμό λόγω κορονοϊού, ζητά από τα μέλη του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κάθε χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών πρέπει να είναι προσεκτική και σταδιακή, μια χαλάρωση όμως που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης ή την εξαφάνιση του κορωναιού.

Ο Π.Ο.Υ δια στόματος του επικεφαλής διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων Μαϊκ Ραϊαν τόνισε ότι η ανθρωπότητα έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για την καταπολέμηση της πανδημίας και διευκρίνισε ότι θα χρειαστούν ίσως χρόνια πριν ελεγχθεί πλήρως ο κορονοϊός, ή εφαρμοστεί επαρκώς ο μαζικός εμβολιασμός. «Αυτός ο ιός μπορεί να γίνει ένας ακόμη ενδημικός ιός στις κοινότητές» προειδοποίησε «και ίσως να μην εξαφανιστεί ποτέ». Άλλωστε όπως ανέφερε και «ο ιός του HIV δεν έχει εξαφανιστεί αλλά έχουμε συμβιβαστεί με την ύπαρξη του».

Επιπλέον ο Π.Ο.Υ υπογράμμισε πως η χαλάρωση των μέτρων προτού μειωθεί η μετάδοση του ιού, δημιουργεί τον κίνδυνο πολλών νέων κρουσμάτων και απαιτείται συνέχιση των εξετάσεων και παρακολούθηση πιθανών εστιών μόλυνσης.

Παράλληλα τόνισε ότι και η αναμονή για αύξηση κρουσμάτων από τα νοσοκομεία είναι επίσης επικίνδυνη, αφού η έλευση ενός νέου κύματος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και στη συνέχεια θα είναι πολύ αργά για να διατηρηθεί ο έλεγχος της λοίμωξης. Τότε μπορεί να είναι απαραίτητοι νέοι περιορισμοί κατέληξε.

Ο Π.Ο.Υ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας που συνδέονται με την πανδημία, τονίζοντας ότι περισσότερα από 35 σοβαρά περιστατικά καταγράφηκαν μόνο τον Απρίλιο σε 11 χώρες. Επιθέσεις που κατά την εκτίμηση του συχνά ήταν υπερβολικές αντιδράσεις από λανθασμένες εκτιμήσεις των βιαιοπραγούντων που ξέσπασαν σε εργαζόμενους οι οποίοι προσπαθούσαν απλώς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ανταπόκριση ΕΡΤ Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr