Με Μακρόν και Γιουνκέρ τηλεφωνήθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τα μηνύματα που πήρε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά όσον αφορά την αναθεώρηση της συμφωνίας για το Brexit που ζητά το Λονδίνο.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον, για να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει επίσημα στη Γαλλία. Εκεί, ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει αλλαγές σε κάποια σημεία της Συμφωνίας Εξόδου, προκειμένου να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο έως τώρα την έχει απορρίψει τρεις φορές.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε στην απόσυρση του BACKSTOP, δηλαδή του άρθρου εκείνου, που ορίζει να υπάρχουν χαλαρά σύνορα ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία.

Τότε, ο Γάλλος Πρόεδρος του επεσήμανε, ότι η συμφωνία ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η έξοδος του Ην. Βασιλείου. Αυτό που μπορούν να διαπραγματευτούν πλέον οι δύο πλευρές είναι η μελλοντική τους σχέση.

Την απόσυρση του BACKSTOP από τη Συμφωνία ζήτησε νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον και από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ανάλογη τηλεφωνική συνομιλία με λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν περνάει από τη Βουλή η Συμφωνία. ”

Ο Γιούνκερ τού είπε ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για το Ηνωμένο Βασίλειο και η μόνη πιθανή για την ΕΕ.

 

Πηγή: ΕΡΤ
Eπιμέλεια: Άγης Μενούτης