Στη σκιά της σύγκρουσης μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca για τον αριθμό εμβολίων που θα διαθέσει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδριάζει την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τη διανομή του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ και η AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών την Τετάρτη.

Η ΕΕ πιέζει την AstraZeneca να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Η κα. Κυριακίδου επισήμανε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι διατηρείται η ασάφεια στο πρόγραμμα διανομής των εμβολίων εκ μέρους της εταιρείας και κάλεσε την AstraZeneca να δώσει σαφές σχέδιο ταχείας παράδοσης των εμβολίων που έχει παραγγείλει η Κομισιόν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεπε πως η εταιρεία θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια εμβόλια και ότι δεν είχε άλλη δέσμευση.

Η Στέλλα Κυριακίδου τον διέψευσε λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει αγορά συγκεκριμένης ποσότητας. Κάλεσε την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο και να ανταποκριθεί στην συμβατική, κοινωνική και ηθική της υποχρέωση, εξασφαλίζοντας τα εμβόλια.

 

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here