Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, η επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής αποφάνθηκε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας Επικαλείται συγκεκριμένα άρθρο της συνθήκης που αναφέρει σαφώς ότι τα νησιά ανεξαρτήτως του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Ακόμη επισημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών, καθώς αρνείται την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί μια δική της μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg, υπογράμμισε πως η Τουρκία επιδεικνύει μια ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε μια μη-αποδεκτή συμφωνία με τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά την Άγκυρα.

Επίσης στη συνάντησή του, με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη, ενώ στα πάνελ που συμμετείχε, χαρακτήρισε λάθος τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο και σημείωσε ότι δεν χρειάζεται η άδεια της Άγκυρας για τον Eastmed.

Σχετική είδηση

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here