Το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή περιστατικά του Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης του κορωνοϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ’ αυτή την περιφέρεια, καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορωνοϊού, αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας».

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία». Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σ’ έναν πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του στελέχους Όμικρον. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα ώστε να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων», αναφέρουν οι ειδικοί. Υπογραμμίζεται πως «ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους για να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτά τα δεδομένα μόλις καθίστανται διαθέσιμα».

Ο Οργανισμός επισημαίνει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες «η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει πλεονέκτημα επί άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν». Ταυτόχρονα, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη αν αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα. Οι πληροφορίες για την κλινική σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι, επίσης, περιορισμένες. Αναφερόμενοι στις 212 μολύνσεις με το στέλεχος αυτό που εντοπίστηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πορεία της νόσου ήταν «ασυμπτωματική ή ήπια».

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ