Στη Βρετανία, βουλευτές όλων των Κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος Κόμματος των Τόρις, αναζητούν τρόπο για να μην τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Πρωθυπουργού Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της Βουλής.

Το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να «σταματήσει με πολιτικά μέσα» την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να διακόψει τις εργασίες του Σώματος, «νομοθετώντας ταχύτατα», δήλωσε ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναφέροντας ότι οι σχετικές διεργασίες θα γίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα τις έναρξης των εργασιών, την Τρίτη.

Το κίνημα Momentum που στηρίζει τον επικεφαλής των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις και κλείσιμο δρόμων, για να σταματήσει το – όπως το αποκαλεί – «πραξικόπημα».

Στο μεταξύ δικαστής της Σκωτίας απέρριψε προσωρινά προσφυγή κατά της απόφασης του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η προσφυγή θα εξετασθεί, ωστόσο, επί της ουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου. Ανάλογες προσφυγές κατά της ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κίνητρο του πρωθυπουργού στην επιδίωξη αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να παρακάμψει ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο που είναι αντίθετο με την πολιτική του», εξηγεί στο κείμενο ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν κατέθεσε συγκεκριμένες ή αξιόπιστες προτάσεις για την αντικατάσταση της διευθέτησης του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα στην Συμφωνία Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

 

Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι βρετανοί και ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα έχουν συνομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την επανεπεξεργασία της συμφωνίας που συνομολογήθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τερέζα Μέι και επανειλημμένως απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω της αντίθεσης στο backstop.

Στις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκε μέσω του twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπραw.


Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr