Τις διαδικασίες κατάθεσης αγωγής κατά της Airbus ξεκίνησε τη Δευτέρα (20/12) η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθεση αγωγής σε βρετανικό δικαστήριο, κατά της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας παραγωγής αεροσκαφών Airbus, σε μια προσπάθεια να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με ατέλειες στην επικάλυψη της ατράκτου των επιβατικών αεροσκαφών Α350, φέρνοντας τις δύο πλευρές αντιμέτωπες με μια σπάνια νομική αντιπαράθεση, αναφορικά με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη εδώ και μήνες σχετικά με τη διάβρωση -συμπεριλαμβανομένων και προβλημάτων με τη βαφή των αεροσκαφών- του αεροσκάφους A350.

Σύμφωνα με την Qatar Airways, έχει εντοπιστεί διάβρωση σε ένα υπόστρωμα επικάλυψης στην περιοχή της ατράκτου, που οδήγησε την αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας στο Κατάρ στην απόφαση καθήλωσης 21 αεροσκαφών Α350.

Από τη μεριά της, η Airbus υποστηρίζει πως τα επιβατικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται από υλικά συνθετικού άνθρακα είναι ασφαλή για πτήσεις, παρά την εμφάνιση μερικής «επιφανειακής διάβρωσης».

Ωστόσο, η Qatar Airways υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και για το αν αυτή έχει υποβαθμιστεί.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών βρέθηκε στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Airbus, σε μια ασυνήθιστη κίνηση σύμφωνα με ειδικούς, κατηγόρησε την αναφερόμενη αεροπορική εταιρία του Κόλπου ότι διαστρεβλώνει το πρόβλημα, ως ένα ζήτημα ασφάλειας, και απείλησε να προσφύγει σε μια ανεξάρτητη νομική αξιολόγηση.

Από την πλευρά της, χθες (20/12) η Qatar Airways ανταπέδωσε, ανακοινώνοντας ότι έχει καταθέσει αγωγή κατά της Airbus στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο.

«Λυπούμαστε για την αποτυχία όλων των προσπαθειών μας να επιτύχουμε μια εποικοδομητική λύση με την Airbus σχετικά με την επιταχυνόμενη κατάσταση επιφανειακής διάβρωσης που επηρεάζει αρνητικά τα αεροσκάφη Α350» ανέφερε χαρακτηριστικά μια ανακοίνωση.

«Η Qatar Airways δεν είχε άλλη επιλογή από την αναζήτηση μιας ταχείας απόφασης για την επίλυση αυτής της διαμάχης, μέσω των δικαστηρίων».

Σε ανακοίνωσή της αργά χθες, η Airbus επιβεβαίωσε πως έχει λάβει ένα επίσημο δικαστικό έγγραφο. «Η Airbus έχει στόχο να υπερασπίσει δυναμικά τη θέση της» τόνισε η ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Ένας εκπρόσωπός της είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έχει εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος και ότι η Airbus συνεργάζεται με πελάτες της, αλλά και την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, η οποία έχει ανακοινώσει πως δεν έχει εντοπίσει κάποιο ζήτημα που να σχετίζεται με την ασφάλεια των πτήσεων.

Από τη μεριά της, η Qatar Airways υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στην επιφάνεια της ατράκτου των αεροσκαφών έχουν επαρκώς κατανοηθεί, ενώ ξεκαθάρισε χθες πως επιθυμεί από την Airbus την πραγματοποίηση μιας «λεπτομερούς έρευνας».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα σημάδια από τη διάβρωση είναι πλέον εμφανή στην άτρακτο των αεροσκαφών της Qatar Airways.

 

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ