ΑρχικήΚόσμοςΗ Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο «Ασιατικό ΝΑΤΟ»

Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο «Ασιατικό ΝΑΤΟ»

Δημοσιεύθηκε:

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την Τετάρτη την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς το Ριάντ χτίζει μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την Κίνα, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια.

Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε ένα μνημόνιο για τη χορήγηση του καθεστώτος εταίρου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο SCO είναι μια πολιτική ένωση και ένωση ασφαλείας χωρών που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 2001 από τη Ρωσία, την Κίνα και τα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας και έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει την Ινδία και το Πακιστάν, με σκοπό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην περιοχή.

Το Ιράν υπέγραψε επίσης έγγραφα για πλήρη ένταξη πέρυσι.

Η ένταξη στον SCO συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Το καθεστώς του εταίρου διαλόγου θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πλαίσιο του Οργανισμού προτού χορηγηθεί στο βασίλειο η πλήρης ιδιότητα του μέλους μεσοπρόθεσμα.

Οι αυξανόμενοι δεσμοί του Ριάντ με το Πεκίνο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, τον παραδοσιακό σύμμαχό της χώρας. Η αμερικανική πλευρά λέει ότι οι κινεζικές προσπάθειες άσκησης επιρροής σε όλο τον κόσμο δεν θα αλλάξουν την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι Σαουδική Αραβία και Κίνα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο συμφωνίες ύψους άνω των 100 δισ. ριάλ Σαουδικής Αραβίας (29,3 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης του προέδρου Σι Τζιπινγκ.

Σύμφωνα με το SPA, η Σαουδική Αραβία προσέλκυσε πάνω από το 20% των κινεζικών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο μεταξύ 2002 και 2020, η οποία είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος αποδέκτης στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία Aramco απέκτησε μερίδιο 10% (αξίας 3,6 δισ. δολαρίων) στη Rongsheng Petrochemicals, το μεγαλύτερο από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ριάντ θα προμηθεύει στο διυλιστήριο με 480.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Πουλά καθημερινά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στο Πεκίνο, εξασφαλίζοντας περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.

 

 

zougla.gr

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα