Τρεισήμισι εκατομμύρια Αλβανοί καλούνται σήμερα Kυριακή 25/4 να ψηφίσουν για την νέα Βουλή των 140 εδρών και την νέα διακυβέρνηση στη χώρα. Είναι οι δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 τοπική η ώρα, και θα κλείσουν στις 19μμ. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 5.200 εκλογικά τμήματα. Για πρώτη φορά ο Αλβανός ψηφοφόρος δικαιούται να επιλέξει με σταυρό τον υποψήφιο που επιθυμεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει ιδιαίτερα τη σειρά στη λίστα που έχει καταθέσει στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το κάθε κόμμα.

Τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στις εκλογές μετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο «την Συμμαχία για αλλαγή» αποτελούμενο από 14 κόμματα, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Λιουλεζίμ Μπάσια. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης της Μονίκα Κρυεμάδι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κυβέρνηση κατεβαίνει μόνο του, με τον αρχηγό και πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα και δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, δε θα ζητήσει συνεργασία από κανένα άλλο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης, προτιμώντας πρόωρες εκλογές.

Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), κατεβαίνουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα ο αρχηγός του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στα Τίρανα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Νίκος Κουρής του ΜΕΓΑ, στην Αυλώνα στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Βαγγέλης Τάβος, ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ένταξης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Η προεκλογική εκστρατεία εξελίχτηκε με ιδιαίτερη ένταση. Η λογική του νικητή στηρίχτηκε κυρίως στην ανάγκη προστασίας της ψήφου και στην ανάδειξη ισχύς. Παρατηρήθηκε η ανάληψη ρόλου προστατών από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και από παράλληλες δομές με την αστυνομία. Από την μεταξύ τους υπήρξε αντιπαράθεση υπήρξε ένα θύμα και πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μία αστυνομικός. Ωστόσο οι καταγγελίες για αγοραπωλησία της ψήφου οργιάζουν απ΄όλες τις πλευρές και θα αποδειχτεί εκ΄νέου το αποφασιστικό χαρτί για τον νικητή, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης αποχής, όπως συνήθως συμβαίνει.

Η αντιπολίτευση έχει προσφύγει στα όργανα δικαιοσύνη για 50 περιπτώσεις εκλογικών παραπτωμάτων από πλευράς κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι ελέγχει υπέρ του εκλογικού της αποτελέσματος, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και όλη την κρατική διοίκηση.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι το Σ. Κόμμα στην Κυβέρνηση αξιοποίησε κρατικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα 910 χιλιάδων ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σ. Κόμματος.

Η προεκλογική ένταση ανάγκασε συχνά την παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ. Οι παρεμβάσεις της ωστόσο, ενόχλησαν τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος λίγες ώρες πριν την λήξη της προεκλογικής περιόδου την κατηγόρησε ότι παρέχει στήριξη υπέρ της κυβέρνησης, άρα «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μέτα.

Για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία παρέμβηκαν με δηλώσεις τους και οι θρησκευτικοί ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Ο πολιτικός λόγος στην προεκλογική εκστρατεία δεν περιείχε ανάπτυξη προγραμμάτων, αλλά σκληρές αλληλοκατηγορίες μέχρι και σε προσωπικό επίπεδο. Η αντιπολίτευση στήριξε την πολιτική της επιδίωξη στην ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διαφθορά σε μεγάλες διαστάσεις και για οικονομική και πολιτική στασιμότητας που εμπόδισαν την πορεία της χώρας στις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη δική του πλευρά ο Πρωθυπουργός΄Εντι Ράμα, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά και την προεκλογική αυτή εκστρατεία, ζήτησε μια τρίτη θητεία, στηριζόμενος κυρίως στις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες, αλλά και σε σκληρές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερη έμφαση αξιοποίησε προεκλογικά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με εμβόλια που εξασφάλισε μέσω Τουρκίας. Ο Ερντογάν, έκανε επίσης προεκλογικό δώρο στον Έντι Ράμα ένα σύγχρονο νοσοκομείο στη νότια πόλη του Φίερι.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το Ράμα ότι και η αιφνίδια απόφασή του λίγο πριν την ημέρα της κάλπης, σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες εισέρχονται στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα υποβάλλονται σε δεκατετραήμερη υποχρεωτική καραντίνα, αποσκοπεί στο να εμποδίσει την δεδομένη καταψήφισή του απ΄αυτούς. Βλάπτει, όμως κυρίως τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

Τέλος, τα προγνωστικά και οι σφυγμομετρήσεις δεν μπορούν να δώσουν μια σαφή εικόνα του νικητή, παρά το γεγονός ότι το κλίμα αλλαγής είναι δεδομένο.

Με κάποια μικροπροβλήματα σε θέματα αλλαγής μελών των επιτροπών και λειτουργίας των μηχανημάτων αναγνώρισης της ταυτότητας των ψηφοφόρων, όλα ξεκίνησαν ομαλά.

Ωστόσο, στα Τίρανα τη νύχτα του Σαββάτου 24/4 άγνωστοι κυκλοφόρησαν αφίσα εθνικιστικού περιεχομένου κατά του ελληνικής καταγωγής υποψηφίου Βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε. Στην αφίσα αναφέρεται ότι “Όποιος ψηφίζει Βαγγέλη Ντούλε θα πρέπει να σκεφτεί την Τσαμουριά και το Νότο της Αλβανίας”. Ο Βαγγέλης Ντούλες πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους ενός κόμματος που εκπροσωπεί και την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, έχει κατεβάσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση στην περιφέρεια Τιράνων και έχει στην κατάταξη των υποψηφιοτήτων των αριθμό 11 από 36 έδρες η περιφέρεια Τιράνων. Θεωρείται πρακτικά σε εκλόγιμη θέση.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here