Αρχαιολόγοι από το Oriental Institute έφτασαν σε μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη: Βρήκαν ένα αρχαίο βασίλειο, το οποίο ανάγεται στο 1400 π.Χ. – 600 π.Χ. και ίσως να είχε καταγάγει περιφανή νίκη σε βάρος της Φρυγίας, το βασίλειο του θρυλικού βασιλιά Μίδα.

Επιστήμονες και σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Σικάγο διερευνούσαν μαζί με συναδέλφους τους από την Τουρκία και τη Βρετανία έναν αρχαιολογικό χώρο που λέγεται Τουρκμέν-Καραχογιούκ, όταν ένας ντόπιος αγρότης τούς είπε ότι είδε μια μεγάλη πέτρα με περίεργες επιγραφές.

«Σπεύσαμε απευθείας εκεί και μπορούσαμε να τη δούμε να ξεπροβάλλει από το νερό, οπότε πηδήξαμε μέσα στο κανάλι» είπε ο επίκουρος καθηγητής Τζέιμς Όσμπορν του ΟΙ-κέντρου ερευνών πάνω στον αρχαίο κόσμο.

«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως ήταν αρχαίο, και αναγνωρίσαμε τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένη η επιγραφή: Ήταν λουβικά, η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στην περιοχή κατά τις Εποχές του Χαλκού και του Σιδήρου»…

Η επιγραφή, αφού αποκωδικοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως αποτελεί παιάνα για μια νίκη επί της Φρυγίας, του βασιλείου του Μίδα, ο οποίος ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός. Σύμφωνα με τον Όσμπορν, η πόλη στο ζενίθ της φαίνεται να κάλυπτε περίπου 1.200 στρέμματα, κάτι που θα την καθιστούσε μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις των Εποχών του Χαλκού και του Σιδήρου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας…

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς λεγόταν, αλλά, κατά τον Όσμπορν, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον κλάδο. «Δεν είχαμε ιδέα για αυτό το βασίλειο. Σε μια στιγμή βρήκαμε εντυπωσιακές πληροφορίες για τη Μέση Ανατολή της Εποχής του Χαλκού» είπε ο Οσμπουρν. Στην εν λόγω πέτρινη στήλη υπάρχει ένα ιερογλυφικό που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ερχόταν από έναν βασιλιά.

Όπως έδειξε η μετάφραση, ο βασιλιάς στον οποίο αναφερόταν η στήλη ονομαζόταν Χαρταπού, και η Τουρκμέν-Καραχογιούκ ήταν πιθανώς η πρωτεύουσά του. Στη στήλη είναι γραμμένη η ιστορία της κατάκτησης του κοντινού βασιλείου της Μούσκα, που είναι σήμερα ευρύτερα γνωστό ως Φρυγία – το βασίλειο του Μίδα.

Ο Όσμπορν σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή. «Θα υπάρχουν ανάκτορα, μνημεία, σπίτια. Αυτή η στήλη ήταν ένα υπέροχο, απίστευτα τυχερό εύρημα- αλλά είναι απλά η αρχή» είπε σχετικά.

 

 

 

ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here