Πρός το τρομακτικό ορόσημο των 20 εκατομμυρίων κρουσμάτων οδεύει η Ινδία με 19,93 εκατομμύρια μολύνσεις. Για δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα επιβεβαιώθηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού ενώ προστέθηκαν 3.417 θάνατοι στον απολογισμό των 218.959 νεκρών.

Συνομιλίες με την ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε η Pfizer/BioNTech όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας ότι τώτα επιδιώκεται ταχεία έγκριση , ενώ η αίτηση υποβλήθηκε πριν από μήνες”.

Η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θύματα).

Τουλάχιστον 12 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού, πέθαναν όταν το Σάββατο εξαντλήθηκε το ιατρικό οξυγόνο, σε κεντρικό νοσοκομείο του Νέου Δελχί. Εκτός νοσοκομείων, οικογένειες ασθενών που δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι προσπαθούν να αποκτήσουν φορητούς κυλίνδρους για τους οποίους στέκονται στην ουρά για έως και 12 ώρες.

Οι ηγέτες 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν ανοικτή επιστολή με την οποία απαιτούν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ν. Μόντι να εντείνει αμέσως την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού και να δώσει προτεραιότητα στη διανομή οξυγόνου σε νοσοκομεία.

Παρότι είναι η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία δεν διαθέτει ποσότητες δόσεων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του δικού της πληθυσμού. Αυτό υπονομεύει την προσπάθεια διεύρυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η Ινδία δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τις 80 εκατ. δόσεις εμβολίων τον μήνα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών – πρωτίστως της δραστικής ουσίας τους – όσο και εξαιτίας πυρκαγιάς στο Serum Institute of India (SII), που παράγει το προϊόν που ανέπτυξε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μόλις το 9% των πολιτών της Ινδίας έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου

Αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε προχθές Σάββατο, εξαιτίας έλλειψης δόσεων. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας λέει πως τα αποθέματα των τοπικών αρχών φθάνουν τα 10 εκατ. δόσεις και ότι αναμένεται να τους παραδοθούν άλλα 2 εκατ. μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Η ποσότητα αυτή κάθε άλλο παρά αρκεί για τους κάπου 600 εκατ. δικαιούχους.

Μένει να φανεί το πώς η διαχείριση αυτής της κρίσης θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του κ. Μόντι και του κόμματός του, του ινδουιστικού-εθνικιστικού BJP. Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά το 2024. Η παράταξη του κ. Μόντι ηττήθηκε στη Δυτική Βεγγάλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που ανακοινώθηκαν χθες, όμως κέρδισε στο γειτονικό Ασάμ.

Διεθνής βοήθεια, από τις ΗΠΑ, από τη Γαλλία και άλλα κράτη συνεχίζει να φθάνει στη χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία.

Η επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και – όπως ανακοινώθηκε χθες – στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Τουλάχιστον 11 ομόσπονδα κράτη και περιοχές επιβάλλουν κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, όμως η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την κήρυξη lockdown σε εθνικό επίπεδο, φοβούμενη τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here