ΑρχικήΚόσμοςΗ Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Παρασκευή μια συμφωνία - ορόσημο...

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Παρασκευή μια συμφωνία – ορόσημο για την επισιτιστική κρίση

Δημοσιεύθηκε:

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μια συμφωνία- ορόσημο με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπέγραψαν ο καθένας ξεχωριστές, αλλά πανομοιότυπες συμφωνίες με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους αξιωματούχους, για την επαναλειτουργία των αποκλεισμένων δρομολογίων παράδοσης στη Μαύρη Θάλασσα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρά το γεγονός ότι ο επιτετραμμένος του Κιέβου αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τον αντίστοιχο της Μόσχας, η Ρωσική πλευρά υπέγραψε την ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά τους στο ίδιο έγγραφο με τους Ρώσους λόγω του πεντάμηνου πολέμου.

Οι υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ωστόσο μετά το πέρας των υπογραφών στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη, αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία.

Η συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας προκείμενου ν’ ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα βοηθήσει να κατευναστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως δήλωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας και δυνατότητας, που δημιουργεί ανακούφιση σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε και από την Τουρκία, θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων.

 

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: