Με συνεχή εξέταση των νέων δεδομένων που προκύπτουν, σε όλο τον πλανήτη λαμβάνονται μέτρα τα οποί η κυβέρνηση κάθε χώρας, εκτιμά ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην Ιταλία η εκκλησία κοντά στο νοσοκομείο της Κρεμόνα είναι το νέο νεκροτομείο της πόλης. Είναι γεμάτη φέρετρα με ανθρώπους τους οποίους δεν μπόρεσαν ούτε να αποχαιρετήσουν οι οικογένειές τους. Τις τελευταίες εβδομάδες στη Λομβαρδία όλοι πεθαίνουν μόνοι.

Στο ρεπορτάζ του Σκάινιουζ καταγράφεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού να σώσει ασθενείς χωρίς να υπάρχει θεραπεία. Κάθε 13 με 16 ώρες τους γυρίζουν μπρούμυτα, για να μειώσουν την πίεση στους πνεύμονές τους.

Το νοσοκομείο δέχεται μόνο κρούσματα με κορονοϊό.

Και στο Μπέργκαμο ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό προσωπικό και ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Επισήμως, πολλοί ηλικιωμένοι πεθαίνουν «από πνευμονία» γιατί κανείς δεν τους εξέτασε για τον κορονοϊό.

Όπως δήλωσε ο Τζόρτζο Γκόρι Δήμαρχος του Μπέργκαμο: «Ζητώ από όσους έχουν τη δυνατότητα να μας στείλουν γιατρούς. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι γιατροί και νοσηλευτές για να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν».

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 793 για να ανέλθει συνολικά στους 4.825, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μια αύξηση 19,6%, μακράν η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε απόλυτες τιμές μετά την εμφάνιση του Covid-19 πριν από ένα μήνα.
Την Πέμπτη, η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων, καθώς η ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους από τον πολύ μεταδοτικό ιό.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε σε 53.578 από 47.021 που ήταν προηγουμένως, μια αύξηση 13,9%, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Η βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, που πλήττεται περισσότερο, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, με 3.095 θανάτους και 25.515 κρούσματα.
Από εκείνους που είχαν αρχικά μολυνθεί σε εθνικό επίπεδο, 6.072 ανάρρωσαν πλήρως σήμερα, σε σχέση με 5.129 χθες, Παρασκευή. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.857 ασθενείς σε σχέση με 2.655 ασθενείς που ήταν χθες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που άρχισε η επιδημία.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας της Λομβαρδίας Τζούλιο Γκαλέρα είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται το Μιλάνο, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αυξήθηκε κατά 3.251 στα 25.515.

Τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο απειλούνται με κατάρρευση προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τις ίδιες δυσκολίες περιγράφουν οι γιατροί και στα νοσοκομεία της Γαλλίας. Ο φόβος του κορονοϊού τους ακολουθεί και στο σπίτι μετά τις ατελείωτες βάρδιες.

Η Γαλλία κατέγραψε 112 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Υπήρξαν 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Στη Γερμανία ο υπουργός των Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζει ένα συμπληρωτικό προϋπολογισμό 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (160 δισεκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο νούμερο, αλλά μας δίνει την ευελιξία που χρειαζόμαστε τώρα» δήλωσε ο Σολτς.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, όταν κάνουν ψώνια για τη διατροφή τους, αλλά και να σταματήσουν να συγκεντρώνουν αποθέματα, ώστε να υπάρχουν αρκετά και απαραίτητα είδη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που δίνουν τη μάχη, για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

«Να είστε υπεύθυνοι όταν κάνετε τα ψώνια σας και να σκέφτεστε και τους άλλους» παρότρυνε τους Βρετανούς, ο αρμόδιος υπουργός.

Την ίδια ώρα άλλοι 53 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, αυξάνοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας μεταξύ 41 και 94 ετών και όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 102, και ανέρχονται σε 785 συνολικά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

H χώρα έχει καταγράψει τρεις θανάτους από την ασθένεια Covid-19.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας προχώρησε το Σάββατο 21/3, στην ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, ώστε να επιβάλλει καθεστώς στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες, ώστε να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες της χώρας αγνόησαν τα προηγούμενα μέτρα κατά του COVID-19.

Περίπου 120.000 Αλβανοί επέστρεψαν από την Ιταλία (η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στον κόσμο από τον κορονοϊό) πριν από τη διακοπή της αεροπορικής και θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, πριν από 12 ημέρες.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια της χώρας από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωϊ, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από  την Κυριακή 22 Μαρτίου, ενώ στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 85 κρούσματα του κορονοϊού.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Τουρκία ανήλθε το Σάββατο 21/3 στους 12, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 277, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 947 συνολικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Συνολικά έγιναν 2.953 διαγνωστικά τεστ τις προηγούμενες 24 ώρες, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Στην Αίγυπτο κλείνουν οι εκκλησίες και τα μουσουλμανικά τεμένη στην Αίγυπτο – Κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα οι ακολουθίες σε όλους τους ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή έως το Σάββατο από τον φονικό κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Κατά το ίδιο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν άλλα 9 κρούσματα, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται στα 294 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 73 από τους ασθενείς φαίνεται πλέον να έχουν θεραπευτεί.

Η Ουκρανία προχωρεί στην εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Κίεβο, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19.

Το Κίεβο έχει επιβάλλει ήδη περιορισμούς στα ταξίδια, το μετρό της πόλης έχει κλείσει από τις 17 Μαρτίου, ενώ με τα λεωφορεία και τα τραμ απαγορεύεται να ταξιδεύει αριθμός μεγαλύτερος, από 10 επιβάτες.

Στις ΗΠΑ το πακέτο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εξάπλωσης του κορονοϊού που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τη Γερουσία θα μπορούσε να έχει οικονομικό ύψος μεγαλύτερο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου.

«Το πακέτο έρχεται και είναι ίσο περίπου με το 10% του ΑΕΠ» δήλωσε ο Κούντλοου.

Σε ερώτηση για το αν αυτό θα είναι μεγαλύτερο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο ίδιος είπε: «Αυτό είναι σωστό».

Επίσης στις ΗΠΑ, η AT&T ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη διακοπή της λειτουργίας και άλλων καταστημάτων της σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς μειώνει το εμπορικό αποτύπωμά της, στον ελάχιστο αριθμό καταστημάτων.

Η Αρμενία κλείνει όλα τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα εκτός από τα παντοπωλεία, όπως επίσης και όλα τα καταστήματα διασκέδασης από τις 22 Μαρτίου και μέχρι τον τερματισμό της κατάστασης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

HΠΑ – Β. Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξέφρασε την πρόθεσή του για συνεργασία στην καταπολέμηση της επιδημίας, λέγοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειες του Προέδρου να προασπίσει τον λαό του από τη σοβαρή απειλή της επιδημίας», μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να διευκρινίσει πότε παρελήφθη η επιστολή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική είδηση: Βαριά η σκιά του κορονοϊού διεθνώς-Στο επίκεντρο η Ευρώπη (video)

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here