Προστασία κατά δυο τρίτα έναντι του κορονοϊού προσφέρει η πρώτη δόση του εμβολίου τηςε Pfizer και της Οξφόρδης -AstraZeneca αποκαλύπτει η εφημερίδα Sun στηριζόμενη σε δεδομένα της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας που αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες.

Η αποτελεσματικότητα μετά από δύο δόσεις αυξάνεται μεταξύ 79 και 84%, ανάλογα με την ηλικία. Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης κατά 64% σε άτομα άνω των 80 και κατά 65% σε νεότερους ενήλικες. Για όσους κάνουν την δεύτερη δόση, το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μεταξύ 79% και 84% για όλες τις ηλικίες.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και για το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca επιβεβαιώνοντας οτι το εμβόλιο διαρκεί τρεις εβδομάδες για την ενίσχυση της ανοσίας στους ηλικιωμένους, ενώ ξεκινά μετά από δύο εβδομάδες για τους νεότερους. Ο Πωλ Χάντερ καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, χαρακτηρίζει τα νέα στοιχεία «εκπληκτικά».

Η μελέτη αυτή σχολιάζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσής ως ένα επιπλέον επιχείρημα για τους Τόρις απέναντι στους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χθες προειδοποίησε ότι ενδέχεται οι περιορισμοί στα σύνορα να χρειαστεί να παραμείνουν έως το φθινόπωρο.

Ωστόσο το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξήθηκε στα 12,65 εκατομμύρια δημιουργεί ελπίδες για πρόωρη έξοδο από το lockdown.

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here