Την «αυθαίρετη» απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγράψει εκ νέου την κεντροαμερικανική χώρα στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων κατήγγειλε ο πρόεδρος του Παναμά .

Ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο υπενθύμισε τη «μεγάλη προσπάθεια» που έκανε ο Παναμάς υιοθετώντας νομοθεσία εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος του Παναμά αξίωσε οι 27 να επανεξετάσουν την απόφασή τους. «Δεν ζητάω χάρη, απλά να μην λαμβάνουν αποφάσεις αυθαίρετα, να μας κρίνουν με τον ίδιο πήχη όπως και τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Η κεντροαμερικανική χώρα είχε αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα της ΕΕ το 2018, αφού δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν καταρτίσει την πρώτη τους μαύρη λίστα τον Δεκέμβριο του 2017, έπειτα από σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των Panama Papers και LuxLeaks, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν με πιο επαρκή τρόπο τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και των μεγάλων περιουσιών.

Οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες ενεγράφησαν στη μαύρη λίστα «δεν προχώρησαν, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν κάνει δεσμεύσεις προς την ΕΕ», εξήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Παναμάς ειδικά προστέθηκε στη μαύρη λίστα εξαιτίας των ελλείψεων στην ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.

Οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που προστίθενται στη μαύρη λίστα είναι αρκετά περιορισμένες: απλά προβλέπεται το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπορούσαν να λάβουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here