Το Facebook απενεργοποίησε τους λογαριασμούς της ακροδεξιάς οργάνωσης των ΗΠΑ Patriot Prayer και του ιδρυτή της Joey Gibson την Παρασκευή, μέλη της οποίας συγκρούονται εδώ και εβδομάδες με διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter στο Πόρτλαντ. Ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από ταραχές το προηγούμενο Σάββατο. Ο δράστης του εγκλήματος, σκοτώθηκε πέντε ημέρες αργότερα κατά τη σύλληψή του από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Οι σελίδες της οργάνωσης αυτής αφαιρέθηκαν από το Facebook και το Ιnstagram «στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να απαγορεύσουμε τις βίαιες πολιτοφυλακές από την πλατφόρμα μας», ανακοίνωσε ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ διαδηλωτές διαμαρτύρονται εδώ και σχεδόν 100 ημέρες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη τον Μάιο. Στο χρονικό διάστημα αυτό εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την τοπική αστυνομία και τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

 Κινητοποίηση στον δρόμο και το διαδίκτυο

Η δραστηριοποίηση των αντιφασιστών ακτιβιστών και των ακροδεξιών ομάδων οδηγεί σε ανησυχία για έκρηξη της βίας λιγότερους από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μια χώρα βαθιά διχασμένη, με την οικονομία της σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται το ιδιαίτερα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει γίνει ακόμη πιο αβέβαιο λόγω της πανδημίας και των διαδηλώσεων για φυλετική δικαιοσύνη», εκτιμά σε έκθεσή του το Southern Poverty Law Center (SPLC), το οποίο παρακολουθεί κυρίως τις ακροδεξιές ομάδες, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετά πραγματικός» ο κίνδυνος πολιτικής βίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αντίκρυ στην ακροδεξιά βρίσκεται ένας ετερόκλητος συνασπισμός, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει χρησιμοποιώντας την έκφραση «αντίφα» και τον κατηγορεί ότι αποτελείται από «προβοκάτορες, αναρχικούς και ταραξίες».

Ανάμεσά τους «υπάρχουν μερικοί χούλιγκαν (…) αλλά και άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά θέλουν να πολεμήσουν κατά των υπέρμαχων της λευκής φυλής», σημειώνει ο Ντάνιελ Μπάιμαν του Brookings Institution.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ακόμη λιγότερο οργανωμένοι» από τους αντιπάλους τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Πηγή: ΑΠΕ

www.ert.gr