Παρά τα όσα «αισιόδοξα και διθυραμβικά» γράφθηκαν, για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΠΆ Τζο Μπάιντεν στις 24 25 Μαρτίου 2022, μόλις χθες η υπηρεσία Think Tank του Ευρωκοινοβουλίου, με ενημερωτικό της σημείωμα προς επιλεγμένους αποδέκτες, έβαλλε τα πράγματα στη θέση τους!

Στο σημείωμα διαπιστώνεται ότι τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πενιχρά και περιορίσθηκαν στη δημιουργία ενός νέου Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και σ’ ένα εθελοντικό σύστημα κοινής αγοράς αερίου της ΕΕ, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, δεν έγιναν περαιτέρω βήματα σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν βρέθηκε κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και δεν επιβλήθηκαν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία σε αυτό το στάδιο, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ηγετών της ΕΕ για ενέργεια ή/και μεταφορές απαγορεύσεις.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα επανέλαβαν, ή βασίστηκαν περαιτέρω στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου.

Στα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνεται η ανάγκη περαιτέρω μείωσης της στρατηγικής εξάρτησης της ΕΕ στην ενέργεια και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, ιδίως κρίσιμες πρώτες ύλες, ημιαγωγούς, υγεία, ψηφιακή και επισιτιστική ασφάλεια.

*Όλο το ενημερωτικό σημείωμα στ’ αγγλικά μ’ ένα κλίκ στο ΕΝ εδώ

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document/EPRS_BRI(2022)699503

 

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ