Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει την εχθρική ενέργεια της Λευκορωσίας και ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ δήλωσε:

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει τις χθεσινές ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίοι συνέλαβαν τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς με εξαπάτηση, αναγκάζοντας την πτήση του να προσγειωθεί στο Μινσκ. Ο κ. Λουκασένκο πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις εξωφρενικές του ενέργειες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στη Λευκορωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους συμμάχους μας για μια συντονισμένη απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί επίσης το Συμβούλιο της ICAO να συνεδριάσει επειγόντως για να εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης των διεθνών κανόνων για την προστασία της πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς.”

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Λίζα Νάντι , του Εργατικού κόμματος, είπε ότι πρέπει να γίνει κλήτευση του πρέσβη της Λευκορωσίας στο Λονδίνο.

Η κα. Νάντι χαρακτήρισε το περιστατικό «φρικτό», λέγοντας στο Times Radio: “Αν ήμουν σήμερα υπουργός Εξωτερικών, θα απαιτούσα να έρθει να με δει ο πρέσβης για να ζητήσω την απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς, του δημοσιογράφου που συνελήφθη και δεκάδες άλλων που έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε παρόμοιες συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες.”

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here