Οι αρχές της Βενεζουέλας δέχθηκαν η χώρα τους να είναι εγγυήτρια στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Κολομβίας και των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), έπειτα από το σχετικό αίτημα του Κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

Αφού αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας, ο Πέτρο ζήτησε από τη Βενεζουέλα να συμμετάσχει «ως εγγυήτρια χώρα» στις διαπραγματεύσεις με την τελευταία ενεργή αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες.

«Η Βενεζουέλα δέχθηκε τον ρόλο της εγγυήτριας (…) Φυσικά!», απάντησε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Η Κολομβία ακολουθεί τη Χιλή και την Κούβα οι οποίες ήδη έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι η χώρα του συμμετείχε και στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε το 2016 στην υπογραφή της συμφωνίας για τη διάλυση των FARC στην Κολομβία, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Η ειρήνη στην Κολομβία είναι συνώνυμη με την ειρήνη στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε.

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας που ορκίστηκε στις αρχές Αυγούστου, επανέλαβε τις επαφές με τον ELN. Επίσης σκοπεύει να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν το 2019 υπό την κυβέρνηση του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε έπειτα από μια επίθεση εναντίον αστυνομικής σχολής στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Απεσταλμένοι του Πέτρο έχουν ήδη συναντηθεί στην Αβάνα με εκπροσώπους του ELN.

Εξάλλου ο Κολομβιανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνομιλήσει με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών προκειμένου αυτοί να παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

«Η πρώτη συνάντηση (με τον ELN) θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα», σημείωσε ο ίδιος, καθώς εκεί, σύμφωνα τις υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού της Κολομβίας, βρίσκονται πολλά ηγετικά στελέχη των ανταρτών.

Στα τέλη Αυγούστου ο διοικητής του ELN Αντόνιο Γκαρσία είχε διαβεβαιώσει ότι σύσσωμη η οργάνωση τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων, απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι κάποια στελέχη της είναι αντίθετα.

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τον ELN εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο «ειρήνευσης», το οποίο προωθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστούν έξι δεκαετίες συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN έχει αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 μέλη, έναντι 1.800 την περίοδο που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Κυρίως δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ειρηνικού και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

Μετά την εκλογή του Πέτρο, η Κολομβία και η Βενεζουέλα ανανέωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ