Να το ξεχάσετε, διεμήνυσαν οι αρχές σε όσους ήθελαν να οργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση στην 8η επέτειο από την έναρξη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Μερικοί διαδηλωτές κατέβηκαν  στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να τιμήσουν την επέτειο από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από οκτώ χρόνια, με έναυσμα το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί.

Το πάρκο είναι  από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου που απέμεναν στο κέντρο της μεγαλούπολης. Οι αρχές  προειδοποιήσαν πως αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται επί του παρόντος, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στέλεχος του δήμου ενημέρωσε τους οργανωτές χθες ότι με βάση τους τρέχοντες περιορισμούς, δεν μπορούσε να δοθεί άδεια για τη συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Τάξιμ. Ο χώρος αποκλείστηκε αργότερα με μπαριέρες.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα εγκαινιάστηκε, σε μικρή απόσταση, μεγάλο τέμενος, με παρόντα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν δόθηκε εξήγηση από τις αρχές, γιατί  επιτράπηκε η τελετή εγκαινίων του τεμένους και απαγορεύθηκε η κινητοποίηση.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πιθανός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές, ανέφερε πάντως σε ανάρτηση  του στο Twitter ότι «η χώρα δεν θα ξεχάσει ποτέ όσους υπερασπίστηκαν αυτή την ιστορική πόλη και το περιβάλλον μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί «τρομοκράτες» και την κινητοποίηση «άνανδρη επίθεση» εναντίον της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here