Η Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων κοροναϊού, καταγράφει σταθερά πάνω από 1.200 θανάτους το 24ωρο και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σταμάτησαν οι εμβολιασμοί ελλείψει επάρκειας δόσεων.

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κοροναϊού κι ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού έχει διακοπεί σε πολλά αστικά κέντρα ελλείψει επάρκειας δόσεων.

Θλιβερή διάκριση
Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η τρίτη στον κόσμο που υπερβαίνει επίσημα το όριο των 10 εκατ. κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, επιβεβαιώθηκαν 51.979 μολύνσεις και άλλοι 1.367 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Συνολικά, η Βραζιλία μετρά ως εδώ 10.030.626 κρούσματα και 243.457 θανάτους. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 490.000 νεκροί).

Κατά Μπολσονάρου
Το ορόσημο καταγράφηκε την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Το εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο CoronaVac και αυτό της αγγλοσουηδικής AstraZeneca, έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το 3% του βραζιλιάνικου πληθυσμού να λάβει μία δόση.

Αλλά η εκστρατεία διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο (νοτιοανατολικά) και το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά), ελλείψει εφοδιασμού με δόσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Προβλέψεις και πραγματικότητα
Ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, υπουργός Υγείας, διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η χώρα θα διαθέτει πάνω από 230 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο.

Αλλά το εάν η πρόβλεψη αυτή θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται από την εισαγωγή εμβολίων που παράγονται στο εξωτερικό όπως και στην εισαγωγή προϊόντων που θα επιτρέψουν την εγχώρια παραγωγή.

Ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε ο στρατηγός συμπεριλαμβάνει εξάλλου την προμήθεια 10 εκατομμυρίων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και 20 εκατομμυρίων δόσεων του ινδικού εμβολίου Covaxin, μολονότι δεν έχουν ακόμη συναφθεί συμφωνίες για αυτό.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here