Τζαμί με τη «βούλα» Ερντογάν η Αγία Σοφία – Σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα (video)

Σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας προκαλεί η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, έπειτα από 86 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείου και 35 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, που προσβάλλει όλους όσους αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, και επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα μας, αλλά και με την ΕΕ, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στη γείτονα, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στον Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO.

Για σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, η διακεκριμένη ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ εμφανίστηκε συγκλονισμένη από την απόφαση Ερντογάν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «σήμερα έγινε η δεύτερη άλωση της Πόλης» και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.

Σε διεθνές επίπεδο, την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, και προέτρεψαν την Άγκυρα να εγγυηθεί ίση πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από την ΕΕ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Κύπρο, την UNESCO και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προσθέτοντας πως η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε μουσουλμάνους, χριστιανούς και ξένους, ενώ γνωστοποίησε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr