Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, στην Άγκυρα, σήμερα η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογο της Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο. Στην ατζέντα των συζητήσεων, που είναι προγραμματισμένες για το μεσημέρι, θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια στήριξης της πολιτικής αποκλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά, όπως και ζητήματα του ΝΑΤΟ.

Από την Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η προηγούμενη χρονιά έχει αφήσει πίσω της σημάδια στην σχέση ΕΕ – Τουρκίας, και ταυτοχρόνως ότι ένιωθε «πολύ ευγνώμων» για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάρουμε τη μπάλα και να φροντίσουμε ώστε τα θέματα του παρελθόντος κάποια στιγμή να ανήκουν στο παρελθόν». Εξέφρασε δε την ελπίδα οι οι συνομιλίες που θα γίνουν – και στις οποίες δεν προτίθεται να αναμιχθεί- να είναι βιώσιμες : «Και τότε είμαι της άποψης ότι στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να μιλήσουμε στο μέλλον όχι τόσο για μέτρα, αλλά – αν όλα αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο επαληθευτούν – πώς θα έχουμε μια σημαντικά πιο εποικοδομητική σχέση, προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.

Όπως αναφέρει η DW η Γερμανία δεν διακατέχεται από αυταπάτες. Γνωρίζει ότι τα κίνητρα για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην Άγκυρα. Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για να συμβάλει στην εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν σε μια πρώτη φάση καταστάσεις που επικράτησαν τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου. Από τα συμφραζόμενα δηλώσεων στο Βερολίνο προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντα με τη DW το ζήτημα των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems και της διακοπής της παράδοσής τους προς την Τουρκία, που έχει θέσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεν πρόκειται να απασχολήσει τις συζητήσεις καθώς η επίσημη στάση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Άγκυρα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει σταδιακά σχεδόν πάψει να εγκρίνει νέες άδειες για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Στη συνάντηση θα τεθεί το επεισόδιο με το τουρκικό φορτηγό και το γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, με το Βερολίνο να επαναλαμβάνει ότι θεωρεί την Τουρκία «σημαντικό και σεβαστό εταίρο στο ΝΑΤΟ».

 

 

 

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here