Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη, η προξαλουταμίδη (proxalutamide), βελτίωσε τη βελτίωση των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 και επιτάχυνε την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με κλινική δοκιμή στη Βραζιλία, η οποία ωστόσο πέρασε το μακάβριο ορόσημο των 500.000 θανάτων από κορονοϊό ενώ έχει προκαλέσει κατακραυγή η «στρατηγική» του προέδρου της χώρας Ζ. Μπολσονάρου που προτάσσει κοκτέιλ μη εγκακριμένων φαρμάκων για την «έγκαιρη» θεραπεία.

Η κλινική δοκιμή του πειραματικού φαρμάκου έγινε σε περιοχή της Βραζιλίας, όπου η παραλλαγή Γάμμα («βραζιλιάνικη») του κορονοϊού κυριαρχεί.

Το φάρμακο, που μπλοκάρει τις επιπτώσεις των ορμονών ανδρογόνων, απενεργοποιώντας τους σχετικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων, φέρεται να ωφέλησε ακόμη και τις γυναίκες ασθενείς, παρόλο που αυτές δεν αναμενόταν να ανταποκριθούν σε φάρμακα που μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες.

Η πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, προτού διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει, πρέπει να ενισχυθεί από μια πρωτεΐνη (TMPRSS2) που ρυθμίζεται από τους κυτταρικούς υποδοχείς ανδρογόνων. Το συγκεκριμένο μη στεροειδές φάρμακο εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, δυσκολεύοντας έτσι στη συνέχεια τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο ΜedRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 645 μη διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω λοίμωξης Covid-19 και στους οποίους, αφού χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, χορηγήθηκε είτε το εν λόγω φάρμακο (300 μιλιγκράμ τη μέρα), είτε εικονικό (πλασίμπο).

Μετά από δύο εβδομάδες, είχε αναρρώσει το 81,4% των ασθενών που είχαν πάρει προξαλουταμίδη, έναντι μόνο 35,7% όσων είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες πέθαναν σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49,4%) στην ομάδα ελέγχου του ψευδοφαρμάκου (placebo), έναντι μόνο 11% όσων είχαν λάβει proxalutamide. Επίσης ο μέσος χρόνος ανάρρωσης ήταν πέντε μέρες για την ομάδα του φαρμάκου, έναντι δέκα ημερών για την ομάδα του πλασίμπο.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο, είχαν 128% ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης, ενώ η θνητότητα τους ήταν μικρότερη κατά σχεδόν 78% σε διάστημα 28 ημερών, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τη φαρμακευτική θεραπεία.

To φάρμακο παρασκεύασε η φαρμακευτική εταιρεία Kintor, η οποία ανακοίνωσε ότι το φάρμακο βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.ertnews.gr

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here