ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Η Βρετανία διεξάγει τις πρώτες τοπικές και περιφερειακές εκλογές μετά το Brexit και την πανδημία του κορονοϊού, η πρώτη δοκιμασία για τα κόμματα από τις γενικές εκλογές του 2019, με τη Σκωτία να επικεντρώνεται κυρίως στις εκκλήσεις για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που θα μπορούσε να αναμορφώσει τη χώρα.

Η ψηφοφορία στην λεγόμενη «Σούπερ Πέμπτη» ξεκίνησε στις 7:00 π.μ. όπου περίπου 48 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν για τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, συνολικά 5.000 θέσεων σε 143 δήμους και για να εκλέξουν νέα μέλη των αποκεντρωμένων κοινοβουλίων στο Χόλιγουντ στη Σκωτία και 60 μέλη στο Σένεντ στην Ουαλία.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ψηφοφορία για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, καθώς το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) υπό τη Νικόλα Στέρτζιον επιδιώκει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενισχύοντας τη δημοτικότητά της με έντονη δημόσια συμμετοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το SNP θα αποκτήσει μια μικρή πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2011

Οι Άγγλοι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για χιλιάδες τοπικές έδρες, επιλέγοντας 13 τοπικούς δημάρχους ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Χάρτλπουλ, το προπύργιο των Εργατικών στην βορειοανατολική Αγγλία, να αλλάζει χέρια, για πρώτη φορά από τη σύσταση της περιφέρειας εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Στο Λονδίνο διεξάγονται δημοτικές εκλογές όπου ο σημερινός δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν που είναι ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος διεκδικεί για δεύτερη φορά την θέση αυτή έχοντας απέναντι του τον Συντηρητικό Σάουν Μπέιλι.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Απριλίου, οι Συντηρητικοί έχουν ισχυρό προβάδισμα 43%, ακολουθούμενο από το Εργατικό Κόμμα με 34%.

Οι Τόρις διεκδικούν 2.052 έδρες, ενώ οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις 1.621.

Οι κάλπες κλείνουν στις 10:00 μ.μ., με τα περισσότερα αποτελέσματα να αναμένονται την Παρασκευή, το σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here